11:13 / 27.11.2020.

Autor: HRT

DZS: BDP u trećem tromjesečju 2020. realno manji za 10,0%

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2020. realno manji za 10,0% u odnosu na isto tromjesečje 2019., objavio je Državni zavod za statistiku.
Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromjesečje. Procjena pokazuje da je BDP u trećem tromjesečju 2020. realno manji za 10,0% u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatsko je gospodarstvo zbog koronakrize ponovno i službeno u recesiji. 
  


➡️ Analitičari: Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao oko 10 posto
➡️ Jelić: Dijelovi će gospodarstva patiti
➡️ Ministri s predstavnicima ugostitelja nastavljaju pregovore
➡️ Rekordan kvartalni pad BDP-a: 15,1%!

Procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) za treće tromjesečje 2020. objavljuje se prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007.

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta.

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile su se na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene od 6,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 10,0%, stoji u priopćenju DZS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!