DZS: Industrijska proizvodnja pala više od 2 posto drugi mjesec zaredom

30.01.2023.

12:41

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, i to oštrije nego mjesec dana prije, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u prosincu porasla 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac godinu dana prije pala 2,4 posto.


To je drugi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to oštrije nego u studenome, kada je skliznula 2,3 posto na godišnjoj razini.


Pad proizvodnje u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 10,1 posto, u proizvodnji energije.


S padom od 4,9 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala 4, a intermedijardnih proizvoda 3,8 posto.


Porasla je samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 15,9 posto na godišnjoj razini.


U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla 1,6 posto.


Daljnje usporavanje rasta gospodarstva


Pad industrijske proizvodnje dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine.


U trećem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.


To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je bio sporiji rast nego u drugom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!