Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala četvrti mjesec zaredom

31.03.2023.

12:13

Autor: HRT/Hina/J.L.

Pad industrijske proizvodnje

Pad industrijske proizvodnje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, za 1,7%, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7% u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala 1,7%.

To je četvrti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, ali sporije nego u siječnju, kada je skliznula 2,8%.

Pad proizvodnje u veljači na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 8,2%, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda.

S padom od 6,8% slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala 3,2%.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda skočila je za 15,8%, dok je proizvodnja energije porasla 1,1% na godišnjoj razini.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 2,2% u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva


Pad industrijske proizvodnje četiri mjeseca zaredom, kao i nedavno objavljeni podaci o usporavanju rasta potrošnje u maloprodaji, ukazuju na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4% na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2%.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!