DZS: Pad broja zaposlenih u industriji

30.05.2023.

07:27

Autor: Hina/HRT/R.S.

Proizvodnost rada u industriji manja

Proizvodnost rada u industriji manja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je pao za 0,4 posto u usporedbi s ožujkom te za 0,9 posto prema travnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj je razini pao za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto.

Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju ostao na jednak.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 6,3 posto te u tiskanju i umnožavanje snimljenih zapisa, za 4,2 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,2 posto te u proizvodnji pića, za 2,5 posto.

Proizvodnost rada u industriji manja je za 1,9 posto


Na godišnjoj razini, u travnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju pao je za 2,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17,7 posto te u proizvodnji tekstila, za 10,7 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 19,4 posto, proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,9 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do travnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!