DZS: Potrošnja u Hrvatskoj porasla 16. mjesec zaredom

30.06.2022.

12:09

Autor: P.F./Hina

Novčanice

Novčanice

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u maloprodaji porasla 4,3% na godišnjoj razini, ojačavši već 16. mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u svibnju porasla 2,3% u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine ojačala 4,3%.

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 16. mjesec zaredom, no u svibnju je rast bio sporiji nego u travnju, kada je rast iznosio 5,7%.

U svibnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima ostao nepromijenjen na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 6,7%, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih pet mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Rast potrošnje u svibnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva u drugom tromjesečju.

Nedavno je DZS objavio da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je četvrti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Učinak baznog razdoblja i snažna neizvjesnost zbog geopolitičkih događanja zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije, koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, po umjerenim stopama nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Očekuju dobru turističku sezonu i dvoznamenkastu stopu rasta kako fizičkih, tako i financijskih pokazatelja.

To će zasigurno djelovati na očuvanje raspoloživog dohotka te tako utjecati u pozitivnom smjeru na maloprodajna kretanja, zaključuju analitičari RBA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!