DZS: Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto

28.01.2022.

12:18

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Potrošnja

Potrošnja

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu porasla 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2020. godine skočila 8,5 posto. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 5,2 posto na godišnjoj razini.

To potvrđuje ubrzanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom zbog pojačane blagdanske potrošnje. S druge strane, snažnija stopa rasta obuzdana je ponovnim porastom neizvjesnosti koji nepovoljno utječe na raspoloženje i očekivanja potrošača, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prosincu je potrošnja porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

U prosincu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio 13,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U cijeloj prošloj godini promet u trgovini na malo porastao je 12,1 posto u odnosu na 2020. godinu, kada je pao 5,5 posto.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U trećem tromjesečju prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) skočio je za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po novim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i u četvrtom tromjesečju.

Povoljna kretanja u maloprodaji tijekom 2021. rezultat su razmjerno povoljnih kretanja na tržištu rada, umjereno blagih epidemioloških mjera te očekivanja da će plaće tijekom 2022. nastaviti rasti, navode analitičari RBA.

Ističu i da će u ovoj godini prevladavati pozitivni izgledi, iako će stopa rasta biti značajno skromnija u odnosu na 2021. godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!