08:05 / 07.02.2020.

Autor: Regina Zubanović/IMS/HRT

'e-Agrar' - pametna poljoprivreda

Foto: ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan senzor u tlo, drugi u lišće ili krošnju i na zaslonu mobitela stižu podaci o temperaturi i vlažnosti zraka, tla i lista u polju.
"e-Agrar" je sustav za precizno praćenje mikroklime na poljoprivrednim nasadima i upravljanje natapanjem, koji je na nedavnom natjecanju poduzetničkih inovacija u Splitu nagrađen sa 100 tisuća kuna te će hrvatske poduzetničke boje braniti i u svijetu.

Jedan senzor u tlo, drugi u lišće ili krošnju i na zaslonu mobitela stižu podaci o temperaturi i vlažnosti zraka, tla i lista u polju. I hitan poziv ili poruka ukoliko usjevima zaprijeti kakva opasnost. To poljoprivrednicima omogućava "e-Agrar", inovacija koju su osmislili studenti splitskog FESB-a na čelu sa Slavenom Damjanovićem. Sustav se sastoji od dva dijela, prvi su male mjerne stanice u polju.

- Drugi dio su naši algoritmi, koji zapravo obrađuju te podatke kako bi dali poljoprivrednicima informaciju jesu li se stvorili uvjeti za pojavu mraza za pojavu bolesti, ima li potrebe navodnjavati, kaže Slaven. "e-Agrar" je bio na 8 poduzetničkih natjecanja i na svakom bio barem na postolju, ako ne i na prvom mjestu. Najvažnija mu je prednost jednostavnost upotrebe i što ne zahtijeva nikakvo predznanje.

Samom poljoprivredniku svježu podaci ništa ne znače jer većina njih nisu te struke nisu agronomi tako da naš susuat radi taj posao za njih." Slaven je odrastao u polju, otac mu je agronom, dobro zna težinu tog posla, stoga je iz glamočkog polja pobjegao u Split na studij.

- Jedan od razloga je bio da pobjegnem od poljoprivrede ali kad sam ušao u tehnologije uvidio sam koje sve mogućnosti postoje koje bi se mogle implementirati u poljoprivredu, dodaje Slaven. Tako je njegov san da "e-Agrar" postane najbolji prijatelj poljoprivrednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!