11:36 / 27.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta

Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta

Easyjet očekuje snažan oporavak ovoga ljeta

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Britanski diskontni avioprijevoznik EasyJet objavio je u četvrtak da očekuje snažnu potražnju ovoga ljeta i približavanje kapacitta pretpandemijskim razinama, nakon slabije popunjenosti zrakoplova na kraju 2021. godine zbog širenja omikrona.

Tvrtka je u prvom poslovnom tromjesečju do kraja prosinca letjela sa 64 posto pretpandemijskih kapaciteta, ali je njezin faktor popunjenosti bio nešto niži od očekivanih 80 posto budući da je omikron smanjio potražnju u prosincu.

Prihod grupi grupe porastao je na kraju prošle godine na 805 milijuna funti, sa 165 milijuna u istom razdoblju 2020., prve godine pandemije. Gubitak je gotovo prepolovljen, na 213 milijuna funti.

Početkom 2022. rezervacije su u Britaniji skočile budući da su ublažene mjere ograničenja putovanja, a dodatno ih je potaknula najava vlade da će u veljači ukinuti obavezu testiranja, rekao je izvršni direktor Johan Lundgren.

"Očekujemo snažno ljeto i povratak easyjeta na kapacitete iz 2019. godine, zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje, uz posebno dobre rezultate na britanskim rutama prema plažama i popularnim odredištima za slobodno vrijeme", dodao je Lundgren.

Aviokompanija navodi da u prodaji za tekuće, drugo poslovno tromjesečje nudi 67 posto prijevozničkih kapaciteta, znatno više od siječanjskih 50 posto.

U studenome, kada još nije bilo moguće točno procijeniti učinak omikrona, prognozirali su da će u prva tri mjeseca 2022. letjeti sa 70 posto pretpandemijskih kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!