ECB mora postaviti uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone

05.07.2022.

11:15

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Europska središnja banka (ECB)

Europska središnja banka (ECB)

Foto: nitpicker / Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) mora odrediti striktne uvjete za pomoć zaduženim članicama eurozone i ograničiti je na izvanredne situacije, poručio je guverner njemačkog Bundesbanka.

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više. Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku i ublažila rizik "fragmentacije" eurozone, banka je na izvanrednoj sjednici u lipnju najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom". To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je da je "doslovno nemoguće" odrediti kolika bi točno trebala biti razlika u troškovima zaduživanja, naglasivši i rizik da bi se vlade mogle početi pretjerano oslanjati na ECB.

- Upozorio bih zato da se instrumenti monetarne politike ne koriste za ograničavanje troškova rizika jer je doslovno nemoguće pouzdano utvrditi je li veća razlika u prinosima (na državne obveznice) opravdana (gospodarskim) pokazateljima, rekao je Nagel.

U govoru na financijskom skupu u Frankfurtu njemački guverner skicirao je uvjete za potporu novom ECB-ovom programu.

- ECB bi trebao pomoći samo u izvanrednim okolnostima, i uz striktne uvjete. Pomoć ne bi smjela omesti nastojanja ECB-a da obuzda inflaciju niti bi trebala ublažiti pritisak na vlade da vode zdravu proračunsku politiku. Izvanredne mjere monetarne politike ublažavanja fragmentacije mogu se opravdati samo u izvanrednim situacijama i uz striktne uvjete, smatra Nagel.

I ECB je u prijedlogu novih mjera, prema tvrdnjama neimenovanih izvora, predvidio uvjete za zemlje čiji bi se troškovi smanjivali, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, objavio je Reuters.

Kako bi istodobno vodila računa o kontroli inflacije, banka je uz kupnju obveznica navodno zamislila i paralelne dražbe na kojima bi komercijalne banke kod njih mogle polagati novac po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!