ECB ponovo podigao kamatne stope

02.02.2023.

16:45

Autor: T.D./HRT/Hina

Europska središnja banka

Europska središnja banka

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska središnja banka (ECB) ponovo je u četvrtak podigla kamatne stope, za pola postotnog boda, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, unatoč posustajanju gospodarskog rasta.

ECB je u drugoj polovini prošle godine podigao kamatne stope za 2,5 postotnih bodova kako bi prigušio inflaciju koja je u listopadu dosegnula 10,6 posto, najvišu razinu od uspostave eurozone.

U studenom i prosincu rast cijena usporio je zahvaljujući blažem poskupljenju energenata i banka je na sjednici u prosincu podigla kamatne stope za pola postotnog boda, blaže nego u listopadu kada ih je uvećala za tri četvrtine postotnog boda.

Na sjednici u četvrtak ponovo ih je podigla za pola postotnog boda, pa će kamatna stopa za refinanciranje banaka od 8. veljače iznositi tri posto, a kamatna stopa za depozite banaka 2,5 posto.

Za prekonoćne pozajmice komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 3,25 posto.

ECB je poručio da će i na sjednici u ožujku ponovo podići kamatne stope za pola postotnog boda, unatoč tome što je u prosincu prognozirao da će gospodarstvo eurozone u 2023. porasti samo 0,5 posto.

- Zadržavanje kamatnih stopa na restriktivnoj razini smanjit će s vremenom inflaciju kočenjem potražnje i istodobno će štititi od rizika kontinuiranog podizanja inflatornih očekivanja, stoji u priopćenju.

Inflacija i stroži uvjeti financiranja prigušili su potrošnju i proizvodnju, posebno u industriji, ali napetost u nabavnim lancima popušta, opskrba plinom sigurnija je nego prije, istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

- Rast plaća i pojeftinjenje energije u posljednje vrijeme ublažit će istodobno pad kupovne moći građana, što će poduprijeti potrošnju, tvrdi Lagarde. 

Prema procjenama iz prosinca, ECB očekuje da će inflacija u eurozoni u ovoj godini usporiti na 6,3 posto, s 8,4 posto u 2022. U idućoj godini rast cijena trebao bi usporiti na 3,4 posto i na 2,3 posto u 2025., što znači da će još uvijek biti iznad ECB-ove ciljane razine, od oko dva posto.

Na današnjoj sjednici banka je potvrdila i da će od ožujka do kraja lipnja smanjivati portfelj imovine kupljene u sklopu programa APP, u prosjeku za 15 milijardi mjesečno, napominjući da će prihod, između ostalog, uložiti u obveznice kompanija s "boljim rezultatima za klimu".

APP je program kupnje imovine kojim je ECB nastojao poduprijeti gospodarstvo i inflaciju u eurozoni nakon dužničke krize početkom prošlog desetljeća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!