ECTAA: Hrvatska među liderima za organizirana putovanja

02.07.2021.

13:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Hrvatska preporučena destinacija

Hrvatska preporučena destinacija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Hrvatska je za 2021. preporučena destinacija krovnog europskog udruženja putničkih agencija ECTAA, a mjerama i protokolima koje provodi pokazala se jednim od lidera ove godine za organizirana turistička putovanja, istaknuo je predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski u petak u Zagrebu.


Niewiadomski u Zagrebu s još 15-ak predsjednika nacionalnih udruženja putničkih agencija-članica ECTAA-e iz zemalja EU-a sudjeluje na polugodišnjoj skupštini ECTAA-e organiziranoj u suradnji s domaćim udruženjima agencija UPA HGK i UHPA.

U povodu te skupštine u petak je održana konferencija za novinare na kojoj je Niewiadomski naglasio da je Hrvatska vrlo praktično pristupila postavljanju i provođenju mjera kako bi se unatoč pandemiji turizam mogao odvijati.

- Prva je u EU-u uvela mogućnost dolaska u zemlju s covid potvrdama koje dokazuju da su turisti cijepljeni. Od srpnja se očekuje da budu prihvaćene na razini EU-a i da i to olakša putovanja i turizmu da novu šansu u krizi, kazao je Niewiadomski.

Ocijenio je da se Hrvatska dobro pripremila za sezonu, za koju vjeruje da će biti uspješna kao i idućih godina, a tome se nada i predsjednik UPA (Udruženje putničkih agencija) HGK i član izvršnog odbora ECTAA- Boris Žgomba koji je naglasio važnost covid potvrda kao tehničkog sredstva za lakše putovanja, jer je to sada ujednačeno na razini EU-a.

Pozive i apele za cijepljenje s konferencije za medije uputio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Rekao je da Vlada čini sve što može za pomoć turizmu, pa je tako novost da je uvela program potpora male vrijednosti za promet, turizam i evente od ukupno 150 milijuna kuna, od čega oko 36 milijuna kuna ide turizmu, što je označio i "dobrom financijskom 'injekcijom'" za pripremu i provedbu sezone.

Sudionici skupštine ECTAA-e najviše su razgovarali o početku primjene europskog digitalnog covid certifikata, što smatraju i određenim početkom nastavka putovanja i dugoročnog oporavka sektora putovanja i turizma, u čemu su prioritetom označili organizaciju sigurnih putovanja.

Nedavno istraživanje pokazalo je da covid certifikat i cijepljenje potiču samopouzdanje putnika, kojih u Europi želi oko 70 posto putovati u idućih šest mjeseci, od kojih 51 posto po Europi.

Pritom je Europljanima najzanimljiviji odmor uz obale, a raste i zračni promet, iako su brojke putnika još uvijek daleko od onih iz 2019. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!