13:33 / 28.04.2019.

Autor: Blanka Uzelac/I.H./HRT

Edi Kučan, direktor 3. maja: Nisam mogao ne podmetnuti leđa još jednom

-

-

Foto: - / -

Jesu li Kinezi slamka spasa ili će se 3. maj, bremenit problemima, zatvoriti, vidjet ćemo, nadamo se, uskoro jer svima je u interesu da agonija što prije završi.
Još postoji nada da 2019. neće ostati zapamćena kao godina propasti 3. maja. Prošao je dva svjetska rata i Domovinski rat, brojne krize, uspone i padove, mijenjali su se direktori, radnici su dočekivali mirovine, brojne su obitelji živjele od škvera. Danas je 3. maj opterećen sa 135 milijuna kuna duga, od kojih je 25 milijuna dug radnicima. Plaću nisu primili već sedam mjeseci. 

Dok se protiv nekih bivših direktora vodi sudski postupak, novi/stari direktor Edi Kučan u brodogradilištu je dočekan s odobravanjem.

- Sam sebe moram pitati jesam li normalan čovjek, 37 godina života provedenih u ovoj firmi, s ovim krasnim ljudima, jednostavno mi nije dopustilo da ne postavim leđa još jedanput za pomoć i pokušaj spašavanja ovog 3. maja, kaže Kučan.

Riječki div nekada je imao više od 7 000 zaposlenih. Danas ih je ovdje samo 870. Sablasna tišina vlada u riječkome škveru. Hale su prazne, dizalice miruju. Tek poneki radnici prođu spuštenih glava moleći da ih ništa ne pitamo.

Mnogi su otišli u nadi da će se možda vratiti ako se proizvodnja ponovno pokrene. Sve su nade položene u mogućeg strateškog partnera koji dolazi iz daleke Kine.

- Imamo desetak ljudi koji će vjerojatno napraviti snimanje u jednom i drugom brodogradilištu i onda će se nakon toga donijeti odluka. To me podsjeća na vrijeme kada smo od 2011. do 2013., također s kineskim delegacijama, imali razgovore, identičan je model, pa ćemo vidjeti nakon toga kako će to sve skupa završiti. Ruku na srce, to je malo sve skupa za nas prekasno. Nama treba hitno naći neko financiranje da bismo uopće mogli preživjeti - poručuje Kučan.

Slično razmišljaju i u sindikatu.

- Bez obzira na dolazak Kineza, smatram da Vlada RH mora donijeti i određene mjere, a to je ono što stalno govorimo: međufinanciranje brodogradilišta 3. maj. Pozdravljamo svaku odluku koja ide u tom smjeru, a pogotovo pozdravljam investitora koji će doći i kupiti 3. maj, koji će nastaviti djelatnost i opstanak radnih mjesta - kaže Juraj Šoljić, predstavnik Sindikalnog odbora 3. maja.

Jesu li Kinezi slamka spasa ili će se 3. maj, bremenit problemima, zatvoriti, vidjet ćemo. Nadamo se uskoro, jer svima je u interesu da agonija što prije završi.

Više u prilogu emisije More:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!