EIB: Hrvatske kompanije bit će među najpogođenijim ratom u Ukrajini

09:15 / 16.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Photo Veterok / Shutterstock

Hrvatske kompanije bit će u idućih godinu dana među najpogođenijim u Europskoj uniji posljedicama rata u Ukrajini, prvenstveno rastom cijena energenata, izvijestila je Europska investicijska banka (EIB) u svom najnovijem istraživanju.

- Kompanije u zemljama blizu Ukrajine i Rusije, poput Mađarske, Poljske, Latvije i Litve, osjetit će pritisak. Kompanije u Grčkoj, Hrvatskoj i Španjolskoj također će osjetiti veće posljedice u odnosu na prosjek EU-a, naveo je EIB u svom izvještaju pod naslovom "Koliko je loš rat u Ukrajini za europski oporavak?".


EIB, banka čiji su dioničari zemlje EU-a i koja se bavi dugoročnim ulaganjima, objavila je ljestvicu zemalja čije su kompanije pod najvećim rizikom aktualne situacije.


Najugroženije su kompanije iz Grčke, a one iz Hrvatske se nalaze na sedmom mjestu prema riziku od gubitaka i bankrota među ukupno 27 članica EU-a.


EIB navodi kako su kompanije iz EU, posebno male, bile već oslabljene tijekom krize uzrokovane koronavirusom.


- Rat će pogoršati ranjivost kompanija preko tri kanala: smanjenja izvoza, ostvarenja manje dobiti zbog rastućih cijena energije te poteškoća s pronalaženjem izvora financiranja jer će banke izbjegavati rizik, izvijestio je EIB.


Hrvatske kompanije bit će prvenstveno pogođene rastućom cijenom energenata, pokazuje objavljena tablica.


- Simulacija koju je proveo EIB na razini poduzeća sugerira da će udio poduzeća koje će gubiti novac porasti s 8 posto na 15 posto u godini dana (u prosjeku u EU). Udio kompanija pod rizikom nemogućnosti izvršenja obveza (default) porast će s 10 posto na 17 posto, navela je banka.


Rusija je 24. veljače izvela invaziju na Ukrajinu pa će ratni sukobi ući u četvrti mjesec trajanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!