EIB podržao projekte priuštivog stanovanja u Zagrebu, Split i Osijeku

02.03.2023.

15:27

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Europska investicijska banke (EIB) dala je snažnu podršku Zagrebu, Splitu i Osijeku u realizaciji projekata vezanih uz priuštivo stanovanje, kao i u ostvarivanju ostalih planiranih ključnih investicija, izvijestio je u četvrtak Ured zagrebačkog gradonačelnika.

- Dužnosnici Europske investicijske banke potvrdili su da je model priuštivog stanovanja koji zagovara Grad Zagreb preferirani model te institucije, te općenito široko prihvaćen model u Europskoj uniji, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Glavna značajka tog modela je da se po cijelom gradu kvalitetno grade i iznajmljuju stanovi po priuštivim cijenama, bez getoiziranja korisnika na jednom mjestu. EIB je, dodaje Tomašević, voljan podržati Zagreb i druge gradove u Hrvatskoj u izgradnji takvih stanova.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da Split, osim Dubrovnika, ima možda i najveći problem s dostupnim stanovanjem s obzirom na cijene nekretnina i utjecaj turizma.

Ustvrdio je da su primjeri europskih gradova i rješenja koja im je predstavio EIB dragocjeni i učinkoviti te da se situacija može rješavati na lokalnoj i nacionalnoj razini.

- Kao veliki gradovi, Split, Zagreb i Osijek, zajednički ćemo pristupiti ovom problemu i predložiti konkretan i ujednačen model dostupnog stanovanja, rekao je Puljak.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić naglasio je kako je za Osijek u godinama koje dolaze jedno od ključnih pitanja koje želi riješiti model priuštivog stanovanja, osobito za mlade obitelji kojima je sve teže doći do prve nekretnine.

Na odvojenom sastanku s glavnim direktorom Europske investicijske banke za kreditiranje Jean-Christophe Lalouxom, Tomašević se posebno osvrnuo na zelenu tranziciju Zagreba koja ima za cilj pametniji i energetski učinkovitiji grad, pristupačniji i udobniji za život svojih stanovnika i posjetitelja, za što je dobio njegovu podršku. 

Laloux je rekao da je EIB vrlo zainteresiran za partnerstvo sa Zagrebom i podržava njegove napore da postane zeleniji i pametniji europski glavni grad. 

Na sastanku je dogovoreno da najveći hrvatski gradovi i EIB formiraju zajedničku platformu, kroz koju bi EIB podržao gradove u realizaciji investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!