Ministar Primorac: Povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore

26.08.2022.

19:51

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora tvrtkama pogođenim ruskom invazijom na Ukrajinu. Program vrijedan 437 milijuna eura obuhvaća izravna nepovratna sredstva koja pokrivaju jamstvene premije i jamstva koja pokrivaju dio novih zajmova. Svrha programa jest ukloniti manjak likvidnosti s kojim se suočavaju tvrtke u Hrvatskoj.

Gostujući u središnjem Dnevniku - ministar financija Marko Primorac rekao je da je važno očuvati gospodarsku stabilnost te pomoći građanima i poduzetnicima. Vlada će to učiniti upravo paketom mjera koji je u završnoj fazi izrade.

S ministrom financija razgovarala je novinarka Zrinka Grancarić.

Komentirao je stabilan BDP.

- Vjerujem da će prema kraju godine taj rast pomalo usporiti, no danas imamo mnogo razloga za optimizam. BDP je u drugom kvartalu rastao 7,7 posto. To je druga najveća stopa rasta u EU i Eurozoni. Brže od nas je rasla samo Slovenija, a mi smo rasli duplo brže od prosjeka. Prosjek EU-a bio je 4 posto, istaknuo je.

Zahvalio je poduzetnicima i građanima koji su doprinijeli tome svojim radom i rastom.

- Pokazali smo da su i mjere Vlade u ublažavanju svih kriza, od Covida, u smislu očuvanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima bile adekvatne i to ćemo činiti i dalje, rekao je.

Mali BDP po stanovniku

- Postoje razni načini da se to promijeni. Trenutno kad smo suočeni s ovakvom inflacijom i najavom recesije u pojedinim državama, moramo prije svega brinuti o očuvanju stabilnosti i pomoći našim građanima i poduzetnicima. Raspravlja se već neko vrijeme o paketu mjera koji je u finalnoj fazi. Možemo reći da ćemo se orijentirati kao što je bilo i najavljeno na naše najugroženije građane, s najnižim primanjima, umirovljenike, ali i na gospodarstvenike, dio javnog sektora, institucije koje moraju poslovati, odnosno nastaviti raditi unatoč povećanju cijena energenata. Brinut ćemo da i bolnice i škole i sve one ustanove koje moraju raditi, rade i dalje. Trenutno tražimo rješenje, doista fino kalibriramo, rekao je.

Rekao je da će mjere stupiti na snagu na vrijeme. 

- Trenutno razmatramo pomoć stanovništvu zbog ublažavanja cijena energenata. Također niža cijena za škole vrtiće i bolnice te mikropoduzetnike. Nakon toga bit će utvrđena i cijena za veće poduzetnike, naglasio je.

Vladin prostor za manevar 

- Stanje je dobro. Ukupni prihodi rasli su ove godine za 6,5 posto. U kontekstu PDV-a porast je bio 15-ak posto. Prostora ima i mi ćemo u proračunu tražiti način. Imamo mogućnost jedan dio mjera implementirati odmah kroz naše preraspodjele. Za neke dominantnije intervencije morat ćemo ići u rebalans proračuna. Očekujem da će to biti u listopadu, naglasio je.  

Cijena plina

- Građani moraju biti svjesni da plaćaju višestruko nižu cijenu od tržišne. HEP je zbog toga već sad izložen određenim rizicima. HEP posluje stabilno, on je javno poduzeće koje je u prethodnim godinama ostvarivalo značajne razine dobiti pa sad ima određene mogućnosti da apsorbira cijelu ovu krizu s kojom se suočavamo i da preuzme dio troškova, rekao je.

Potvrdio je da je povećanje plaća u javnom sektoru na stolu za pregovore.

- Tu nema dilema, svjesni smo si činjenica da je došlo do općeg porasta cijena. Očekujem konstruktivne razgovore sa sindikatima, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!