EK u 2021. očekuje rast hrvatskog BDP-a za 5,3%

11.02.2021.

11:47

Autor: Jasna Paro/IMS/HRT.M.N.

EU osuđuje glasanje za entitetski VSTV-u u Republici Srpskoj

EU osuđuje glasanje za entitetski VSTV-u u Republici Srpskoj

Foto: Pixabay / Pixabay

Realni BDP u Hrvatskoj tijekom 2021. skočit će za 5,3%, objavila je Europska komisija u zimskim prognozama.  Očekuje se i snažniji rast domaće potrošnje u skladu s rastom procijepljenosti stanovništva. Očekivani rast hrvatskog BDP-a u 2022. je 4,6%, predviđa Komisija.

Sektor usluga i izvoz, u koji spada i turizam, ovisit će o ukupnom oporavku u okružju, a Komisija za Hrvatsku predviđa usporeni rast turizma i izvoza i tijekom 2021. i 2022. Realno je očekivati da će se svudgje u Europi turizam, putovanja i ugostiteljski sektor oporavljati sporije.


Komisija očekuje i poboljšanje na tržištu rada. Investicijski rast, osobito u građevinskom sektoru, jačat će dijelom i zbog obnavljanja posljedica potresa na Banovini i u Zagrebu. Komisija očekuje pojačan interes i u dugoročnim investicijskim projektima.


U ovim zimskim prognozama nisu uračunati poticaji i mjere koje će državama biti na raspolaganju iz Mehanizma za oporavak i jačanje iz kojeg Hrvatska očekuje gotovo 6 milijardi eura nepovratno i 4 milijarde  eura u obliku vrlo povoljnih kredita.


Premijer Plenković: Ohrabrujuća poruka za Hrvatsku 


-Procijenjeni rasto BDP-a od 5,3 posto za Hrvatsku iznad je prosjeka cijelog EU-a, za koji Komisija prognozira rast od 3,7 posto, i to je najbolja prognoza iza Francuske i Španjolske, komentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković najnovije prognoze Europske komisije.


Te prognoze su, kako je rekao "ohrabrujuća poruka" jer je pad BDP-a u 2020. godini manji od očekivanog, a prognoza za 2021. je među tri zemlje s najvećim projiciranim rastom. Pored toga, napomenuo je, EK za 2022. Hrvatskoj predviđa rast BDP-a od 4,6 posto, a za cijeli EU 3,9 posto.


"Smatramo da su ove procjene na tragu onih koje su imali Vlada i Ministarstvo financija i na određeni način su očekivane, ali istodobno i ohrabrujuće s obzirom na godinu koja je pred nama", rekao je Plenković.


Prognoze za cijelu Europsku uniju


Europa je okovana pandemijom COVID-a, što zajedno s pojavom novih mutacija i strogim izolacijskim mjerama negativno utječe na gospodarski rast u cijeloj Europskoj uniji, stoji u zimskim ekonomskim prognozama Europske komisije. Sveukupno, europsko će gospodarsko zbog toga rasti 3,7% u 2021. i 3,9% u 2022. Izlazak iz krize povezan je sa suzbijanjem epidemije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!