Ekološki uzgoj u Velikoj Pisanici

08.06.2022.

06:58

Autor: Sani Lukić

Ekološki uzgoj, jagoda

Ekološki uzgoj, jagoda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je posljednjih godina višestruko povećan broj ekoloških uzgajivača, kao i ekoloških površina. Međutim to povećanje ne prati i proizvodnja ekološki certificiranih proizvoda. Ipak ima i onih koji vrijedno i pošteno proizvode ekološku hranu poput dvije obitelji iz Velike Pisanice.

Svakodnevno se beru ekološki uzgojene jagode u plastenicima na imanju obitelji Šantak u Velikoj Pisanici. Prije 6 godina krenuli su u ozbiljnu ekološku proizvodnju jagoda, trešanja, slatke sibirske aronije i lješnjaka.

- Jagodnjak kao što vidite mora biti savršeno čist. Naučili smo, ako imamo različite biljčice koje će rasti isto kao i jagoda iz te male rupice, na njih dođu različiti kukci od kojih jagoda hoće dobit bolesti. Tako da  tu jednostavno treba klečati, raditi i plijeviti, objasnila je Srebrenka Šantak iz Velike Pisanice.

Tu je i zanimljiva plantaža lješnjaka podignuta na žici.

- Na jedan hektar imate 5200 komada. U punom rodu, sad je on star 6 godina, a visok je oko 3,5-4 metra, očekujem oko 10 tona s ovog plantažnog jednog hektara, rekao je Slavko Šantak iz Velike Pisanice.

A na ekološkim poljima mrkve, pastrnjaka i drugog povrća obitelj Budrovčan iz Velike Pisanice plijevi se korov. Ekološkim uzgojem bave se 15 godina i postigili su ravnotežu organske proizvodnje hrane, od povrća i voća do mesa i mlijeka.

- Imamo vlastiti kompost dobiven od vlastitih životinja, od krava, od svinja, od kokoši. S tim kompostom gnojimo našu zemlju tako da smo na površinama na kojima se sad nalazimo, gdje su krumpir, kukuruz, mrkva i ostalo, dobili smo postotak humusa u tlu već preko 5%. Dakle to je zemlja koja normalno rodi i bez puno intervencija gnojidbe, naveo je Ivica Budrovčan iz Velike Pisanice.

- Nije sramota plijeviti mrkvu, šarati, ogrtati, brati maline. Mladi, odlučite se, posvetite se poljoprivredi, pozvao je Danijel Budrovčan iz Velike Pisanice.

Nažalost u Hrvatskoj, pokazuje istraživanje, oko 57 % ljudi uglavnom kupuje konvencionalno proizvedenu hranu i to ponajviše jer si ne mogu priuštiti onu ekološki uzgojenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!