Ekonomski stručnjak: Izlaskom iz Fortenove gubimo vlasništvo nad zemljom i vodom

27.04.2023.

08:49

Autor: T.V./Studio 4/HRT

Neven Vidaković, ekonomski stručnjak za trgovanje dionicama na domaćim i međunarodnim burzama

Neven Vidaković, ekonomski stručnjak za trgovanje dionicama na domaćim i međunarodnim burzama

Foto: HTV / HRT

Fortenova grupa ide u prodaju. Otvoren je međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora. Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, otežano je poslovanje i refinanciranje duga, i to zbog sankcija pod kojima su ruske banke, VTB i Sberbank, inače suvlasnici 49,9 posto Fortenova grupe. Završetak cijelog procesa ne očekuje se prije rujna, a kakav je interes investitora, znat će se za šest tjedana.


O tome što prodaja Fortenove, iako je u pitanju privatna kompanija, znači za Hrvatsku u Studiju 4 govorio je Neven Vidaković, ekonomski stručnjak za trgovanje dionicama na domaćim i međunarodnim burzama.

- Tu treba gledati dva segmenta. Evo baš smo odgledali reportažu o tome kako Španjolska nema vode. Podsjećam da Fortenova ima u koncesiji najbolju vodu na svijetu. Ovim izlaskom Hrvata iz vlasništva Fortenove doslovno gubimo vlasništvo nad našom zemljom i vodom, poručio je Vidaković.

Objasnio je na primjeru što to znači.

- Zamislite ovu konstrukciju gdje Danska proizvodi previše prasića, jednostavno ne može to apsorbirati. Da Danci kupe ovo, oni bi svoje prasiće mogli staviti u PIK Vrbovec i svoju robu tako nama plasirati nauštrb naših domaćih proizvođača, kaže ekonomski stručnjak.

Smatra da se u posljednja tri mjeseca u našoj zemlji dogodio potpuni slom ekonomskog modela koji smo imali.     

- Na drugoj strani moramo kristalno jasno reći što se dogodilo u zadnja tri mjeseca u ovoj državi - vi ustvari imate potpuni slom ekonomskog modela do sada. Rečeno je: kada uđemo u euro, imat ćemo super stope rasta. Nemamo. Rečeno je da ćemo kad uđemo u EU imati super stope rasta. Nemamo. Euro nam nije smanjio kamatne stope, euro nam nije donio bolji životni standard i nije nas ni od čega zaštitio. Pri tome su dva ključna poduzeća u ovoj državi priznala da ne mogu poslovati - HEP i Fortenova. HEP ide u hitnu dokapitalizaciju zbog gubitaka. I nakon svega toga mi ćemo opet slušati priče kako je sve fenomenalno, ustvrdio je Vidaković. 

Završetak cijelog procesa ne očekuje se prije rujna, a kakav je interes investitora, znat će se za 6 tjedana. Što oni s kupnjom kompanije dobivaju u svoje vlasništvo?

- Dobivate vodu, dobivate zemljište, dobivate tržište od 15 milijuna ljudi, dobivate distributivni lanac za svoje proizvode, ovo je san za poželjeti, smatra Vidaković.

U kakav će to položaj staviti domaće dobavljače?

- Koliko god smo u prošlosti slušali da Todorić nije plaćao dobavljače, ne treba zaboraviti da je on možda plaćao kasnije ali je ipak plaćao. Udio hrvatskih dobavljača u Fortenovi je značajno smanjen- Znači, odlaskom Todorića Hrvati su već izgubili dio tržišta. Da strani lanac preuzme Fortenovu, mi bi izgubili još više. Tko nam onda ostaje od domaćih distributera u Hrvatskom vlasništvu? Jer kad nešto kupite, ne kupite to da biste gurali tuđe već da biste gurali svoje. To je poslovna logika upozorava ekonomski stručnjak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!