15:23 / 13.12.2019.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ekstradjevičanska maslinova ulja iz Hrvatske najzdravija u Europi

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

U konkurenciji grčkih, španjolskih i talijanskih, upravo su naša ulja najbogatija zdravim spojevima fenolima koji štite krvne žile.
Ekstradjevičanska maslinova ulja iz Hrvatske najzdravija su u Europi. Kemijska analiza pokazala je da su upravo naša ulja najbogatija fenolima. Riječ je o istraživanju koje je provedeno u sklopu projekta Aristoil, a njegovi su rezultati predstavljeni u petak u Puli.

Kvaliteta ispred kvantitete, to je tajna uspjeha naših maslinovih ulja.

- Mi nemamo tako intenzivnu proizvodnju. Po pitanju ovog tipa proizvoda, to je zapravo dobro. Čim vi imate intenzivniju proizvodnju, to nije to, jer pravo ulje je kao ručni rad, kaže Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

U konkurenciji grčkih, španjolskih i talijanskih, upravo su naša ulja najbogatija zdravim spojevima fenolima koji štite krvne žile.

- Europska legislativa odnosi se na minimalni udio od 250 ml/kg prosječno. Mi smo imali između 600 i 700, a bilo je uzoraka koji su išli preko 2000 ml/kg, kaže Bilušić.

Naše je ulje stoga vrlo važno za promociju Hrvatske i na svjetskom turističkom tržištu.

- Upravo iz tog razloga smo odabrali projekt koji nam se čini da je mimoišao širu javnost, ali je izuzetno važan za naše maslinare kako dalje graditi priču o našim vrhunskim uljima, izjavila je Lorena Boljunčić, direktorica Kuće maslinovog ulja.

- Ovaj rezultat je dokaz onoga što cijelo vrijeme govorimo, a to je da je naše ulje kvalitetno po svim karakteristikama, a ovime je dokazano i da je praktički ljekovito, kaže direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Rezultati ovog istraživanja čine temelj kako bi naša ulja dobila i posebnu europsku zdravstvenu oznaku koja će im, osim u turizmu, otvoriti put i u farmaceutskoj industriji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!