El Nino donosi nevolje poljoprivredi u Aziji, olakšanje u Sjevernoj i Južnoj Americi

01.06.2023.

17:09

Autor: M.M./Hina/HRT

El Nino donosi nevolje poljoprivredi u Aziji, olakšanje u Sjevernoj i Južnoj Americi

El Nino donosi nevolje poljoprivredi u Aziji, olakšanje u Sjevernoj i Južnoj Americi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

El Nino već se najavio proizvođačima hrane u Aziji visokim temperaturama i sušom koja bi mogla smanjiti urod, dok američki poljoprivrednici računaju na obilnije ljetne kiše i olakšanje nakon jake suše, piše Reuters.

Meteorolozi najavljuju povratak El Nina u idućim mjesecima, što će značiti vruće i suho vrijeme diljem Azije i Australije i obilnije oborine na jugu SAD-a i južnoameričkog kontinenta.

El Nino znači nevolje za proizvodnju pšenice u Australiji, drugom izvozniku žitarica u svijetu, i za proizvodnju palminog ulja i riže u Indoneziji, Maleziji i na Tajlandu, objašnjavaju meteorolozi i analitičari.

Tlo se u Indiji i Pakistanu suši, što će, kako se očekuje, otežati ljetnu sjetvu. U južnoj Aziji El Nino bi mogao oslabiti padaline u ključnoj sezoni monsuna od lipnja do rujna.

Čak i ako vremenske prilike omoguće veću proizvodnju u Americi, posljedice El Nina u Aziji mogle bi odjeknuti na globalnim tržištima hrane.

Monsuni kasne?


Sezona sjetve u Australiji dobro je počela, uz dovoljnu količinu vlage u tlu, ali meteorolozi južnoj hemisferi prognoziraju ispodprosječne padaline i više temperature u ključnim zimskim mjesecima.

Suša u drugoj polovini godine mogla bi u 2024. smanjiti urod palminog ulja u Indoneziji i Maleziji, koje pokrivaju 80 posto svjetskog tržišta.

Sezona monsunskih kiša u južnoj Aziji vjerojatno će malo kasniti i El Nino bi mogao naškoditi proizvodnji riže i uljarica.

- El Nino bi se mogao razviti tijekom srpnja i utjecati na drugu polovinu sezone, rekao je viši znanstvenik iz Indijskog meteorološkog odjela O.P. Sreejith.

Važan je tajming


Ovogodišnja suša u SAD-u i Argentini smanjila je urod pšenice i soje i najavljene obilne padaline u drugoj polovini godine pomoći će usjevima, iako će proizvodnja u cjelini ovisi o El Ninovom 'tajmingu'.

- To što se El Nino razvio tokom zime ne znači automatski da će atmosfera reagirati i da će početi padati kiša, upozorava meteorolog argentinskog Applied Climatology Consultancyja German Heinzenknecht.

Načelno se može reći da El Nino pampi i sjevernoj Argentini donosi natprosječne padaline, naglašava.

Meteorolozi se još spore oko toga kojom će brzinom El Nina, koja hladi površinu oceana, prijeći u El Nino koji podiže temperature, ali slažu se da bi promjena trebala završiti tijekom ključne faze rasta kukuruza i soje.

- Mislim da će uvjeti uzgoja biti prilično dobri, procjenjuje predsjednik meteorološke službe WxRisk David Tolleris.

Kiše će vjerojatno obnoviti vlagu u tlu na ravnicama SAD-a i pripremiti teren za znatno bolju žetvu zimske pšenice u 2024., prema meteorolozima.

U Europi El Nino obično ne donosi izraženije promjene u vremenskim prilikama. Glavni su usjevi na Starom kontinentu u dobrom stanju nakon obilne proljetne kiše, s izuzetkom sušom pogođene Španjolske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!