Elektra Zagreb započela s opsežnim radovima na uvođenju napredne mreže

20.02.2023.

14:56

Autor: Hina/I.B.

Delekovod

Delekovod

Foto: ilustracija / Shutterstock

Elektra Zagreb je u sklopu Pilot projekta uvođenja naprednih mreža započela s opsežnim radovima na ugradnji nove opreme u transformatorske stanice, a predviđaju ugradnju 10.000 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 3.041 brojilo u transformatorskim stanicama, objavila je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

- U sklopu Pilot projekt uvođenja naprednih mreža HEP ODS ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže u distribucijskim područjima Osijek, Zagreb, Split, Zadar i Dubrovnik. Ukupna vrijednost Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža iznosi 23,4 milijuna eura (176,83 milijuna kuna), od čega gotovo 20 milijuna eura (149,95 milijuna kuna), odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-a ističu kako se u sklopu tog projekta na području Elektre Zagreb ugrađuje se 10.000 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 3.041 brojilo u transformatorskim stanicama.

- Na taj način projektom će se obuhvatiti oko 420.000 korisnika mreže, od čega njih 10.000 dobiva pristup naprednoj mreži. Do sada je na području Elektre Zagreb ugrađeno 248 transformatora, a do kraja studenog bit će ugrađene 143 daljinski upravljive sklopke i 48 daljinski upravljiva sklopna bloka, što će omogućiti smanjenje trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu, navodi se u priopćenju.

Ukupna vrijednost dijela projekta koji se provodi na distribucijskom području Elektre Zagreb iznosi gotovo 12 milijuna eura (90 milijuna kuna).

Iz HEP-a napominju kako će se radovi izvoditi do listopada, zbog čega će se u pojedinim gradskim četvrtima provoditi planirani dnevni prekidi opskrbe električnom energijom u trajanju do najviše osam sati.

Točan raspored naselja i ulica obuhvaćenih radovima Elektre Zagreb bit će unaprijed objavljen na internetskoj stranici HEP ODS-a (https://www.hep.hr/ods/), u rubrici "Bez struje", zbog čega iz HEP-a sve korisnike mole za razumijevanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!