20:01 / 07.11.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

EN Tesla: Od male tvornice do regionalnog lidera

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

70. rođendan proslavili su svečano, kako i priliči velikoj obljetnici tvrtke čijim se proizvodima koriste vodeći svjetski telekomunikacijski operatori.
Vodeći hrvatski izvoznik znanja Ericsson Nikola Tesla svečanošću u Areni Zagreb, obilježio je 70 godina djelovanja. S više od tri tisuće visoko obrazovanih stručnjaka postali su regionalni lider u informatičko-komunikacijskoj tehnologiji, okrenuti razvoju tehnologija budućnosti poput 5G mreže. U Eriksonu tvrde da bi u idućih pet godina tom tehnologijom moglo biti pokriveno 70 posto Hrvatske.

Od male zagrebačke tvornice telefonskih centrala sa stotinjak zaposlenih tvrtka je izrasla u regionalnog lidera IST industrije. U tri razvojna centra, u Zagrebu, Splitu i Osijeku, razvijaju tehnologije budućnosti.

- Mogućnost uvođenja 5G tehnologije može se ostvariti u kratkom vremenu  da budemo primjer među zemljama Europske Unije da Hrvatska može, zna i hoće, kaže predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Zagrebačka tvrtka ima jedan posto udjela u prihodima globalne korporacije, no uspjela je postati jedno od ključnih središta mobilne tehnologije. Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je kako inovativna riješenja Končarevih stručnjaka - olakšavaju život građanima, omogućavaju konkurentniji razvoj industrije i pridonose zaštiti okoliša.

Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže samo jedan posto BDP-a. "Bude li prilike da se osim Nikole Tesle u Hrvatskoj događaju komplementarne investicije i kroz Simens, Končar i druge tvrtke Vlada će to pozdraviti, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Uspjehu održive i društveno odgovorne kompanije pridonosi njezinih 3200 informatičara i inženjera. Snježana Ivezić kaže kako su plaće stimulativne. Možda neke male kompanije nude veće plaće, ali ako se gleda cijeli kompenzacijski paket mislim da ova kompanija stvarno puno pruža, dodaje.

70. rođendan proslavili su svečano, kako i priliči velikoj obljetnici tvrtke čijim se proizvodima koriste vodeći svjetski telekomunikacijski operatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!