Energetska diverzifikacija: Sullivan prenio Plenkoviću potporu SAD-a

08:07 / 27.05.2022.

Autor: Hina/HRT

LNG terminal na Krku

LNG terminal na Krku

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost prenio je u četvrtak hrvatskom premijeru američku potporu hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju energetsku opskrbu, uključivo i putem LNG terminala na otoku Krku.

Bijela kuća objavila je u četvrtak da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o stanju u Ukrajini i diverzifikaciji energetskih izvora. 


- Sullivan je prenio američku potporu hrvatskim naporima da pomogne susjednim zemljama da diverzificiraju svoju energetsku opskrbu dalje od ruskih izvora, uključivo i preko proširivanja terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku, kaže se u priopćenju Bijele kuće.


Plenković je nedavno izjavio kako će veliku ulogu u postizanju europske energetske sigurnosti imati LNG terminal na Krku za koji se razmatra dodatno povećanje kapaciteta, ne samo za hrvatske, nego i za potrebe zemalja srednje Europe. 


U priopćenju se kaže i da su Sullivan i Plenković izrazili snažnu predanost nastavku potpore Ukrajini koja je suočena s ruskom vojnom agresijom.


Oni su također "razmijenili mišljenja o stabilnosti na zapadnom Balkanu", dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!