Energetski stručnjak: Situacija na tržištu goriva malo se stabilizirala

07.11.2022.

11:30

Autor: HRT/IMS

Benzinska postaja

Benzinska postaja

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Od sutra nove cijene goriva. Prema neslužbenim informacijama, osnovni eurosuper 95 trebao bi poskupjeti za 48 lipa po litri, a dizel pojeftiniti 25 lipa. Cijena litre plavog dizela najvjerojatnije ostaje 8 kuna i 49 lipa.

Prosječan spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao poskupjeti za 24 kune, dok bi vlasnici vozila s dizelskim motorima prosječan spremnik trebali plaćati 12 i pol kuna manje nego sada.

A hoće li i u kojem opsegu Vlada donositi nove mjere za tržište naftnih derivata, te jesu li i dalje potrebne, komentirao je energetski stručnjak Ivica Jakić u programu HRT-a:

- Situacija na tržištu goriva je sada takva da se malo stabilizirala, što znači da se ne očekuju onako veliki skokovi koji su bili s cijenama električne energije, ali to se stabiliziralo iz razloga što je Europska komisija donijela direktivu da se na neki način zamrznu cijene plina i naftnim derivata. Očekivanje su da će cijena energije ostati na sadašnjem nivou, uz blage poraste ili padove sukladno ponudi i potražnji odnosno zahladanjenju ili zatopljenju tijekom zime.

Na pitanje znači li to da ne trebamo strahovati da ćemo litru dizela plaćati 20 kuna, Jakić je odgovorio:

- Mislim da ne, Vlada će opet morati reagirati ako se to dogodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!