Ericsson gasi 8500 radnih mjesta

27.02.2023.

12:28

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: TT NEWS AGENCY / Maja Suslin via REUTERS

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson planira otpustiti 8500 zaposlenika diljem svijeta kako bi smanjio troškove, stoji u obavijesti zaposlenicima u koju je Reuters dobio uvid.

U prosincu švedska kompanija prognozirala je da će tržište opreme za mobilne mreže nove generacije 5G do kraja 2025. rasti 11 posto godišnje, dok bi tržište u cjelini trebalo stagnirati.


Upozorili su ipak na naznake posustajanja na nekoliko tržišta.


- Neki naši klijenti, poput onih u Sjevernoj Americi, prognoziraju manja kapitalna ulaganja, nakon veoma brze gradnje mreža na početku 2022., rekao je na susretu s ulagačima izvršni direktor Borje Ekholm.


Mnoge telekomunikacijske kompanije nagomilale su zalihe opreme na vrhuncu pandemije pa su narudžbe posustale. Tako američki Verizon ove godine planira potrošiti između 18,25 i 19,25 milijardi dolara, u usporedbi s prošlogodišnje 23 milijarde dolara.


Zato Ericsson planira do kraja 2023. smanjiti troškove za devet milijardi kruna (880 milijuna dolara) godišnje, poručili su sredinom prosinca.


Početkom prošlog tjedna kompanija je objavila da u matičnoj Švedskoj planira otpustiti oko 1400 radnika.


Prošli petak izvijestili su radnike da će u podružnicama diljem svijeta opustiti 8500 radnika, izvijestio je Reuters, pozivajući se na obavijest uprave u koju je dobio uvid.


Provedba (plana) o smanjenju broja zaposlenih razlikovat će se od zemlje do zemlje, ovisno o praksi. U nekoliko zemalja broj zaposlenih smanjen je već ovog tjedna", izjavio je izvršni direktor kompanije Borje Ekholm prošli petak.


Izvor je za Hinu rekao da zaposlenici zasada nisu dobili informaciju o otkazima u hrvatskoj podružnici.


Naša je obveza eliminirati trošak kako bismo ostali konkurentni, rekao je Ekholm, dodavši da bi kompanija možda i najviše pogriješila kada bi "spavala na lovorikama".


Ericsson je tako najavio najveći val otkaza u telekomunikacijskom sektoru, nakon masovnog otpuštanja u tehnološkim divovima poput Microsofta, Mete i Alphabeta, koji su već otpustili tisuće zaposlenika zbog posustajanja gospodarstvu, podsjeća Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!