12:36 / 23.08.2018.

Autor: V.M./HRT

Eskalirao trgovinski rat SAD-a i Kine

-

-

Foto: - / -

Vrijednost zahvaćene trgovinske razmjene je 16 milijardi dolara, što će dodatno oslabiti svjetsku trgovinu.
Eskalirao je trgovinski rat između SAD-a i Kine. SAD je uveo nove kaznene carine od 25 posto na 279 kineskih proizvodnih kategorija, a Kina je, u skladu s najavama, odgovorila protumjerama na 333 američka proizvoda. Vrijednost zahvaćene trgovinske razmjene je 16 milijardi dolara, što će dodatno oslabiti svjetsku trgovinu.

- Trump za carine na sve - upozorenja na kaos

Da Donald Trump misli ozbiljno, dokazao je od proljeća već nekoliko puta. Carine koje je Kini nametnuo na čelik i aluminij brzo su se proširile i na druge proizvode, a ova najnovija mjera dodatno će uzdrmati svjetsku trgovinu kakvu smo poznavali. Samo od početka srpnja vrijednost robe koju uzajamno carine SAD i Kina dosegnula je 50 milijardi dolara sa svake strane.

Najnovije carine Washingtona obuhvaćaju proizvode poput poluvodiča, plastike, kemikalija i željezničke opreme, dok Peking odgovara udarajući na američki ugljen, gorivo, čelične proizvode, autobuse i medicinsku opremu. Više od 90 posto ekonomista slaže se da će te mjere štetiti SAD-u, Kini i globalnoj trgovini, a u njihovu vagonu su i mnogi američki gospodarstvenici čije poslovanje ovisi o Kini.

Kina će podnijeti i pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv ovog američkog poteza, no Washington već ovoga tjedna razmatra carinjenje dodatnih 200 milijardi dolara vrijedne kineske robe, a predsjednik Trump već je zaprijetio i carinjenjem cjelokupnog uvoza iz Kine, koji premašuje 500 milijardi dolara na godinu, ako Peking ne poradi na zaštiti intelektualnog vlasništva i subvencijama industrije. Ekonomisti procjenjuju da carinjenje svakih 100 milijardi dolara uvoza dovodi do smanjivanja globalne trgovine za otprilike pola posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!