Etihad i Emirates najsigurniji avioprijevoznici u 2022.

03.01.2023.

15:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

 Aviokompanije Etihad i Emirates u samom su vrhu globalne ljestvice najsigurnijih zračnih prijevoznika u 2022., prema analizi agencije za zračne nesreće sa sjedištem u Hamburgu JACDEC.

Vodeći njemački zračni prijevoznik Lufthansa zauzeo je 14. mjesto po sigurnosti na globalnoj ljestvici 25 najvećih kompanija, prema izvješću objavljenom u časopisu za zrakoplovstvo Aero International.


Međunarodni zračni promet bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije, navodi se u izvješću.


Analitičari ipak upozoravaju da je novi izvor neizvjesnosti ruski rat protiv Ukrajine.


Ruski zračni prijevoznik Aeroflot znatno je lošije ocijenjen na novoj ljestvici, zauzevši 25. mjesto, zbog nezakonitog uvrštenja u ruski registar zrakoplova unajmljenih na Zapadu. Dodatni je problem prekid isporuke Rusiji rezervnih dijelova za zrakoplove zbog sankcija.


Najteža zrakoplovna nesreća u prošloj godini bio je prema ocjeni stručnjaka pad Boeinga 737-800 China Eastern Airlinesa 21. ožujka, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade. Ukupno je život izgubilo 132 ljudi.


JACDEC je lani u svijetu zabilježio ukupno 19 zrakoplovnih nesreća u kojima nije bilo preživjelih, s ukupno poginule 233 osobe, odnosno 60 više nego u 2021., kada je međutim, kako se napominje, i broj letova bio znatno manji.


Usporedbe radi, u zadnjih 10 godina prosječno je u zrakoplovnim nesrećama stradalo 372 ljudi.


JACDEC-ov indeks rizika temelji se na podacima o nesrećama svakog pojedinog zračnog prijevoznika u posljednjih 30 godina, specifičnom okruženju zemlje u kojoj posluje i specifičnim čimbenicima rizika.


Iako je teoretski moguće postići vrijednost indeksa od 100 bodova, čak ni najboljim zrakoplovnim tvrtkama to ne polazi za rukom.


Ocjena kompanije također uzima u obzir prijeđene kilometre, pa tako bolje na ljestvici sigurnosti kotira zračni prijevoznik koji više kilometara prijeđe bez nesreće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!