07:01 / 31.01.2018.

Autor: HRT

EU će brzo reagirati ako Trump ograniči trgovinu

-

-

Foto: - / -

U razgovoru za britanski ITV rekao je da "ima puno problema s Europskom unijom i to bi se moglo pretvoriti u nešto jako veliko sa stajališta trgovine".
Europska unija spremna je brzo reagirati ako SAD ograniči uvoz iz Europe, objavila je u ponedjeljak Europska komisija nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će odgovoriti Uniji na njezinu, prema njegovoj ocjeni, jako nepravednu trgovinsku politiku.

U razgovoru za britanski ITV rekao je da ima puno problema s Europskom unijom i to bi se moglo pretvoriti u nešto jako veliko sa stajališta trgovineNaši proizvodi ne mogu ući ... oni šalju svoje proizvode nama, bez poreza, uz jako malo poreza ... Europska unija je jako, jako nepravedna prema Sjedinjenim Državama. I mislim da će to biti na njihovu štetu, rekao je Trump.

Glasnogovornik Komisije rekao je na konferenciji za novinare da trgovina između Europske unije i SAD-a treba biti dobitak za obje strane. Ovdje se ne radi o pobjednicima i gubitnicima. Mi u Europskoj uniji vjerujemo da trgovina može i treba biti dobitak za obje strane, rekao je glasnogovornik Margaritis Schinas.

Vjerujemo da trgovina, osim što treba biti otvorena i poštena, također treba biti temeljena na pravilima. Europska unija je spremna brzo i na odgovarajući način reagirati u slučaju da naš izvoz bude pogođen restriktivnim trgovinskim mjerama Sjedinjenih Država, dodao je glasnogovornik.

Trump je ranije zatražio strožu provedbu trgovinskih pravila i prošli tjedan potpisao je zakon o uvođenju 30-postotnih carina na uvozne solarne ploče, te 20 postotnih na perilice. Kina i Južna Koreja osudile su te carine, a Seul je najavio žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Europska komisija priopćila je da vjeruje kako ta odluka nije u skladu s pravilima WTO-a te da će analizirati njezin utjecaj na izvoz EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!