12:37 / 24.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

EU zasada ne planira inicirati isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT

Rusija ostaje u sustavu SVIFT

Rusija ostaje u sustavu SVIFT

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Malo je vjerojatno da će EU u ovoj fazi u sklopu novog paketa sankcija Rusiji nakon jutrošnjeg napada na Ukrajinu poduzeti korake kako bi se Rusiju isključilo iz globalnog sustava plaćanja SWIFT, reklo je nekoliko izvora iz EU-a u četvrtak.


SWIFT je mreža za razmjenu poruka koju banke koriste za slanje i primanje naloga o transferu novca i informacija. Nadziru je središnje banke SAD-a, Japana i europskih zemalja, a sjedište joj je u Belgiji.

Ministri vanjskih poslova baltičkih država zatražili su u četvrtak da se Rusiji uskrati pristup SWIFT-u.

Ostale pak članice EU-a oklijevaju jer bi takav potez, osim što bi teško pogodio ruske banke, otežao i povrat ruskih dugova europskim kreditorima. Rusija ionako već radi na alternativnom sustavu plaćanja, podsjećaju kritičari tog poteza.

- Glavni su prioriteti u ovom trenutku kriza i konsenzus, rekao je za Reuters neimenovani diplomat EU-a, dodavši da Unija u ovoj fazi ne planira poduzimati korake u vezi sa SWIFT-om jer bi to moglo imati široke posljedice i u Europi.

Drugi diplomat rekao je da mu nije poznato da je u ovom trenutku postignut dogovor (o sankcijama vezanim uz SWIFT).

Podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuju da europski zajmodavci drže lavovski dio od gotovo 30 milijardi dolara potraživanja stranih banaka prema Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!