Prelazak na euro: HNB poziva građane da polože gotovinu na račune

23.10.2022.

11:54

Autor: HRT/IMS

"Euro na kotačima" u Osijeku

"Euro na kotačima" u Osijeku

Foto: HTV / HRT

Za malo više od dva mjeseca - euro postaje naša službena valuta. Kako bi se građani za to što bolje pripremili - provodi se kampanja o uvođenju eura, koja je danas u Osijeku. 

Putujuća izložba “Euro na kotačima” poseban je edukativni projekt u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom koju provode Vlada i Hrvatska narodna banka, uz sufinanciranje Europske unije. Izložba će biti održana u 27 hrvatskih gradova, euro će “doputovati” na popularne gradske lokacije, a multimedijski sadržaji posjetiteljima će pružiti sve relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute.

Izložba je namijenjena svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. 

- Građanima glavna preporuka da već sada do kraja godine polože kune na račune jer će tako kune od 1. siječnja 2023. biti automatski besplatno konvertirane u euro po fiksnom tečaju konverzije. Banke su ukinule naknadu za polaganje gotovine od 1. listopada do 31. prosinca. Rekao bi da građani dosta dobro reagiraju, proteklih godina gotovina je rasla po 3-4 milijarde kuna godišnje, sad je već vidljivo pala. Trenutno imamo 30-ak milijardi kuna, da nije bilo eura, bili bi na 40-ak milijardi kuna. Ako se to nastavi prelazak na euro bit će jednostavan, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

Što se tiče gotovine, ona će građanima biti dostupna već od 1. prosinca u obliku tzv. start-up paketa u kojima su sitni euri.

- Neće ih moći početi trošiti od 1. prosinca, morat će pričekati do 1. siječnja, a moći će ih trošiti u bilo kojoj zemlji europodručja.

- Zamjena kune u euro bit će građanima povoljnija od 1. siječnja 2023. nego što bi bila sada da idu zamijeniti kune u euro, rekao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.


- Depoziti su snažno porasli zbog polaganja gotovine u banku. Depoziti rastu na godišnjoj razini 26 milijardi kuna. Sad su već depoziti građana u bankama preko 260 milijardi kuna, rekao je Šošić.

Također, građani više neće morati imati poseban devizni račun te će ga moći ukinuti.

Depoziti i krediti u eurima ostaju kakvi jesu, a kunski se preračunavaju u eure automatski po fiksnom tečaju konverzije.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!