"Euro na kotačima" u Šibeniku

14.12.2022.

17:33

Autor: Petar Mikuličin/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Euro na kotačima

Euro na kotačima

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Putujuća izložba "Euro na kotačima" nastavlja svoj put po Hrvatskoj. Danas i sutra boravit će u Šibeniku. U informativnoj kampanji Vlade i Hrvatske narodne banke studenti Ekonomskog fakulteta u Splitu i zaposlenici HNB-a educiraju građane o zamjeni hrvatske kune eurom.

Do uvođenja eura ostalo je još 15-ak dana, no 'euro na kotačima' već je stigao u Šibenik. Stručni edukatori do detalja su objašnjavali sve nedoumice i odgovarali na pitanja.

- Ljude najviše zanima hoće li novčanice vrijediti kod nas od 1.1. koje već sad imaju u novčaniku, rekla je Mia Belobrajdić, HNB. 

- Zanima ih što će biti s njihovim kreditima. Ja bih rekla da je važno ljudima napomenuti to dvojno korištenje pri plaćanju od 1. do 14. siječnja. Također, važno je reći građanima da od 15. prosinca do 15. siječnja mogu podizati sa svog računa na bilo kojem bankomatu, dodala je Tamara Klasnić Jončić, HNB.

Građani su dio odgovora dobili i kroz multimedijske sadržaje.

Novu valutu jedni dočekuju s optimizmom, drugi ravnodušno.

Prva dva tjedna najteža će biti poduzetnicima.

- Jer će de facto morati voditi dvostruku blagajnu - jednu u kunama, jednu u eurima, rekao je Michael Faulend, viceguverner HNB-a.

No s eurom bi hrvatsko gospodarstvo i građani na duge staze trebali dobiti mogućnost jednostavnijeg i povoljnijeg poslovanja, te rast životnog standarda.

- Euro će dati jedan veliki vjetar u leđa Hrvatskoj u smislu sigurnosti veće u kriznim vremenima, ali i u dobrim vremenima, istaknuo je Faulend.

'Euro na kotačima' dosad je posjetilo više od 25 tisuća građana, a za kraj turneje odlaze u Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!