Euro povisio napojnice

05.06.2023.

13:37

Autor: Melita Šare/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Napojnica

Napojnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Napojnica, bakšiš ili manča u nekim je zemljama dio potrošačke kulture, u nekima pak uvreda, npr. u Japanu. Pristojno je ostaviti napojnicu, ali ne i obvezno. Provjerili smo kako je s napojnicama u Zadru nakon uvođenja eura. 


Konobari primjećuju da su gosti pri uvođenju eura bili vrlo oprezni i nisu ostavljali gotovo ništa. Nakon pet mjeseci ipak su malo opušteniji. Rjeđe ostavljaju napojnice, ali kada ih ostave, onda su to veći iznosi. U prosjeku je to sada 50 ili 60 centi u kafiću. Dakle, oko četiri, pet kuna. Više nego za "vladavine" kune. Prije se u prosjeku nakon kave ostavljalo kunu ili dvije.

Konobari u Zadru kažu kako je u početku bilo komplicirano, ali sad je u redu. Nisu znali koliko ostavljaju, i onda nije nitko ostavljao.

Što se pak tiče ostavljanja napojnica putem kartica, kod nas je to još iznimno rijetko.

- Naš kafić je primarno orijentiran na turiste, strance, koji većinom plaćaju kartično, istaknula je Iva Dujić, konobarica u Zadru.

Ali ne i napojnice. To bi se trebalo mijenjati dogodine jer upravo su turisti sa Zapada naviknuli ostavljati napojnice putem kartica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!