10:00 / 28.01.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Europa bi u slučaju naftno-plinskih sankcija izgubiti puno više od Rusije - analiza

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Valeriya Babieva / SHUTTERSTOCK

Ozbiljne sankcije na ruski izvoz nafte i plina nisu vjerojatne, ali budu li uvedene Europa će izgubiti mnogo više od Rusije, kažu stručnjaci britanske analitičke tvrtke Vortexa.

"Oko 34% europskog uvoza sirove nafte iz offshorea prošle godine dolazilo je iz Rusije, a rafinerije u Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Francuskoj bile bi najugroženije ako se opskrba tim energetskim resursom prekine", kažu Vortexovi analitičari.

Prema njihovom izvješću, EU nije zadnjih nekoliko godina smanjio ovisnost o ruskoj sirovoj nafti, a u najgorem slučaju, Europi bi bilo puno teže nadoknaditi količine i razine nafte izgubljene zbog prekida isporuke iz Rusije, nego Ruskoj Federaciji pronaći alternativne kupce ili smanjiti svoj izvoz.

U ekstremnom scenariju, Europa bi morala morala pronaći izlaz kako bi izbjegla gubitak od oko 2,4 milijuna barela dnevno (prosjek 2021.) ruske sirove nafte, kaže se u izvješću.

"To izgleda kao nemoguć zadatak s obzirom na trenutnu situaciju s globalno niskim zalihama sirove nafte i smanjenjem povjerenja proizvođača OPEC-a na Bliskom istoku u sposobnost povećanja proizvodnje", naglašava se.

Dodaje se da bi nedostatak ruske nafte u Europi mogao biti pogoršan i nestašicom dizelskog goriva iz Ruske Federacije.

"EU je najveći uvoznik ruskog dizelskog goriva: 2021. godine na EU se odnosilo više od 85% ukupnog ruskog izvoza tog goriva", navodi se u izvješću.

Ističe se da bi u nedostatku dizela Europa uz pomoć drugih dobavljača trebala popuniti prazninu u dizelskom gorivu u količini nešto većoj od kombiniranih tokova dizelskog goriva iz Sjeverne Amerike, Bliskog istoka i Azije prije pandemije.

"Geopolitičke napetosti oko ukrajinskog sukoba između Rusije i ne baš koherentnog američko-europskog konglomerata se zahuktavaju, a riječ 'sankcije' se sve više koristi, ali gledajući podatke jasno je da značajnije sankcije na ruski izvoz nafte i plina vjerojatno neće biti uvedene. Ako bi se to dogodilo, Europa bi izgubila puno više od Ruske Federacije", navode stručnjaci Vortexa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!