13:20 / 25.02.2018.

Autor: B.S./S.N./HRT

Europi nedostaje kvalitetnog duhana, a naši proizvođači u gubitcima

-

-

Foto: - / -

Kako je Unija zabranila izravnu potporu za tu proizvodnju, domaći proizvođači smanjuju površine.
Europskoj uniji nedostaje kvalitetnog duhana pa čak 200 milijuna kilograma svake godine uvozi. U Hrvatskoj se uzgaja duhan pa pomalo čudi apsurdna situacija da nam je nekoć isplativa proizvodnja u stalnome padu. Otkupna cijena je 40-ak posto manja od one u razvijenim zemljama Unije, a i državi je odnedavno zabranjeno izravno poticati uzgoj duhana. Proizvođači rješenje vide u novom Zakonu o duhanu.

U slavonskim županijama počelo je ugovaranje sadnje duhana. Kako je Europska unija zabranila izravnu potporu za tu proizvodnju, domaći proizvođači smanjuju površine. Donedavno je 1500 gospodarstava živjelo od proizvodnje duhana, danas ih je gotovo upola manje. Otkupna cijena u nas je 40 posto niža od europske, pa je našim ratarima sve manje isplativa. Ne začuđuje stoga što smo s nedavnih 6,5 pali na malo više od 4 tisuće hektara.

Budući da Unija ne potiče proizvodnju duhana, potporu duhandžije primaju iz nacionalne omotnice, no neće dugo. "Nama je jasno da će država prestati subvencionirati duhan", kaže Božo Čupalj, predsjednik Udruge proizvođača "Duhan Slatina". Bez potpore, proizvodnja bi zbog niže otkupne cijene donijela samo gubitak.

Posebne mjere

"Hrvatski duhani", najveći otkupljivač i organizator ove proizvodnje u nas, stimulirat će posebnim mjerama ovaj osjetljivi sektor. Spremni su povećati otkupnu cijenu, subvencionirati berbu, a onima koji povećaju površine pod duhanom, pomoći u smanjenju troškova. Za svako povećanje proizvodnje u odnosu na lani nude besplatan repromaterijal u vidu posijanog sjemena s pliticama i presadnicama te besplatna sredstva za tretiranje zaperaka. U ukupnim troškovima velika je to ušteda.

Zlatko Pleđa, predsjednik Uprave "Hrvatskih duhana" kaže kako s Ministarstvom razmišljaju kako povećati primanja u berbi duhana kod sezonskih radnika. Spremni su se i dodatno angažirati radi povećanja cijene rada sezonskih radnika u berbi duhana. Upravo je radna snaga jedna od skupljih stavki ukupnih troškova proizvodnje duhana na kooperantskim poljima i nema je dovoljno. Uz to, kažu otkupljivači, uvest će kod kooperanata i strojnu berbu, sve kako bi im zaradu ipak povećali, a troškove maksimalno smanjili.

Novi zakon

Zato je novi Zakon o duhanu okupio za stolom u resornom Ministarstvu i otkupljivače i proizvođače.  On bi, kažu, trebao ojačati pregovaračku poziciju kojom se uzgajivačima dozvoljava osnivanje proizvođačkih organizacija. One bi imale bi mogućnost ugovaranja i prodaje duhana na cijelom tržištu Unije koja polovinu potreba namiruje uvozom iz trećih zemalja.

Psim toga, novim zakonom država u duhanski sektor uvodi europske standarde, koji bi proizvodnju trebao uskladiti s europskim tržištem i tako domaćim duhandžijama omogućiti iste uvjete kakvi su na tržištu cijele Unije.

Na liberalizaciju tržišta koje traži Unija domaći su otkupljivači, kažu, spremni. Europi nedostaje dobrog duhana, 50 posto potreba pokriva uvozom. Prilika je to za hrvatske proizvođače koji su lani pod duhanom imali tek 4200 hektara. Bude li im Zakon osigurao udruživanje, u Požeško slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji mnogi bi se vratili ovoj proizvodnji, ulagali u tehnologiju, navodnjavanje. Osim bolje i poštenije pregovaračke pozicije imali bi, kažu i  sigurniju budućnost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!