Europska komisija objavila dobre prognoze za Hrvatsku

08.11.2018.

10:54

Autor: M.N./HRT

default error photo
Dobre su prognoze koje se odnose na rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti.
Europska komisija objavila je jesenske ekonomske prognoze u kojima za Hrvatsku predviđa realni rast BDP-a u ovoj godini od 2,8%. To je bolja prognoza rasta u odnosu na prethodnu kada je Komisija Hrvatskoj predviđala rast u ovoj godini od 2,6%.Isti rast očekuje se i u 2019. godini, dok se u 2020. očekuje rast gospodarstva od 2,6%. To je bolja prognoza rasta u odnosu na prethodnu kada je Komisija Hrvatskoj predviđala rast u ovoj godini od 2,6%.

Dobre su prognoze koje se odnose na rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti. Hrvatskoj se predviđa rast zaposlenosti po stopi od 2,3% u ovoj godini, te po stopi od 2% u 2019. i 1,3% u 2020. godini. Komisija predviđa i daljnji pad stope nezaposlenosti, na 9,1% u ovoj godini, te na 7,6% u sljedećoj godini i na 6,6 u 2020. godini.

Očekuje se smanjenje javnog duga na 73,5% BDP-a u ovoj godini, te na 70,1% BDP-a u 2019. i na 68,2% BDP-a u 2020. Što se tiče vanjskotrgovinske razmjene, očekuje se rast uvoza po većim stopama od izvoznih stopa.

Stopa rasta izvoza vjerojatno je dosegnula vrhunac te se očekuje da će u idućem razdoblju biti umjerena. "Isto tako, nakon niza godina rekordnih brojki, očekuje se da će jačanje konkurencije na Mediteranu negativno utjecati na rast izvoza turističkih usluga", navodi se u procjenama EK.

Izvoz dobara i usluga, prema očekivanjima Komisije trebao bi u ovoj godini porasti za 4,3%, u sljedećoj 4,2% i u 2020. za 4,1%. Uvoz bi trebao rasti snažnije, za  6,2% u ovoj godini, 5,9% u sljedećoj i 6% u 2020. godini.

Očekuje se da će državi doći na naplatu jamstva odobrena brodogradilištima, a njihova vrijednost bi mogla premašiti 1 posto BDP-a u razdoblju od 2018. do 2019. Uglavnom zbog toga, ove godine očekuje se da će suficit opće države pasti na 0,2 posto BDP-a", ističe se u izvješću EK.
Plenković zadovoljan EK-ovim prognozama rasta hrvatskog gospodarstva

"Mislim da je to jako dobro. To su rezultati trendova iz drugog kvartala ove godine i pokazuje da smo doista održali taj trokut fiskalne konsolidacije, poticaja rasta i investicija, odgovorne politike. Mislim da nam je to svima poticaj da radimo još više i da dalje rasterećujemo hrvatske poduzetnike koji najviše doprinose rastu našeg gospodarstva, posebno našim izvoznicima", rekao je Plenković u Helsinkiju, gdje je sudjelovao na kongresu Europske pučke stranke. "Stoga smo između ostaloga bili u Kini u proteklih nekoliko dana, gdje je predsjednik Xi Jinping otvorio jednu novu stranicu kineske trgovinske politike. Drago mi je da je HGK doveo veliki broj hrvatskih gospodarstvenika u Šangaj, da gledamo na globalno tržište kao šansu za razvoj hrvatskog gospodarstva", rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!