Europska komisija odobrila potporu tvrtki Đuro Đaković za restrukturiranje

27.12.2021.

16:17

Autor: Silvio Stilinović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Đuro Đaković

Đuro Đaković

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pred kraj godine Europska komisija odobrila je metalurškoj grupaciji Đuro Đaković iz Slavonskoga Broda potporu nešto veću od 430 milijuna kuna za restrukturiranje. 


Galerija
Đuro Đaković, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Pogon Đure Đakovića, Foto: Regionalni dnevnik/HRTPogon Đure Đakovića, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Mjerom potpore od 430 milijuna kuna financirat će se plan restrukturiranja, ali i omogućiti privatnom ulagaču da dugoročno održi poslovanje.

- Vrijeme nam je stvorilo veliki problem. Prema nekim našim tadašnjim optimističnim očekivanjima i prognozama, sve skupa se ovo moglo i trebalo dogoditi barem 3, ako ne i više mjeseca ranije, rekao je Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Grupacije "Đuro Đaković", Slavonski Brod.

Za spas još nije kasno, kažu u Upravi. Grupacija još nije zapala u nerješive probleme.

- Sa svih strana je ovo dočekano s veseljem i zadovoljstvom. I nama je sada lakše s ovim odobrenjem, to je jedan od koraka. Imamo jedan problem manje, rekao je Kekez.

I u sindikatu su zadovoljni. Nekoliko godina borbe za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje gašenja pojedinih proizvodnih pogona, isplatilo se.

- Mogu poručiti radnicima Đure Đakovića da ne strahuju, budućnost je osigurana. Ostaju odluke vlade koje su potrebne da se provede ta odluka do kraja. Mi se nadamo da Đuro Đaković ostaje i dalje jedna prekretnica i nosač gospodarstva u Slavoniji, istaknuo je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Slavoniju i Baranju.

U restrukturiranju bi trebao sudjelovati i češki konzorcij s osnovanom tvrtkom Đuro Đaković Akvizicije. Ulaganjem oko 500 milijuna kuna postali bi i većinski vlasnici. Češki konzorcij bavi se istom djelatnošću.

- Sad očekujemo da hrvatska Vlada nastavi tu priču dalje, nakon odluke Bruxellesa. Da prava radnika u Đuri Đakoviću ostanu zagarantirana. Moramo znati, kad se promijeni vlasnik, da onda radnici očekuju nekakve garancije, naglasio je Štivić.

Inače, osnovna djelatnost ostat će proizvodnja posebnih vagona, a prema potrebama tržišta i vojnog programa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!