Europska poslovna udruga: Politika suzbijanja COVID-a poljuljala povjerenje u Kinu

21.09.2022.

12:33

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: China Daily / via REUTERS

Kompanije gube povjerenje u Kinu zbog "nefleksibilnih" mjera suzbijanja COVID-a, upozorila je u srijedu u izvješću europska poslovna udruga, upozorivši na trend povlačenja s kineskog tržišta.

U proteklih godinu dana iskristalizirao se "oštar kontrast" između Kine i ostatka svijeta, budući da su druge zemlje dosljedno iskazivale spremnost na sudjelovanje u globalizaciji, dok se Kina kontinuirano okretala sebi, rekao je predsjednik Europske komore Joerg Wuttke.


- Svijet živi s kolektivnim imunitetom, a Kina čeka da se svijet riješi omikron varijante, što je, naravno, malo vjerojatno, rekao je Wuttke, misleći na striktnu kinesku politiku nulte tolerancije na COVID-19.


Takva politika rezultirala je opetovanim uvođenjem lockdowna u pojedinim dijelovima zemlje i uglavnom zatvorenim granicama za međunarodna putovanja.


Kina smatra da je takva politika potrebna kako bi se spriječila preopterećenost zdravstvenog sustava i neprihvatljiv gubitak ljudskih života, napominje Reuters.


Europske kompanije zastupaju pak stav da bi se Kina trebala suzdržati od "nepredviđenih promjena mjera", produbiti suradnju s Europskom unijom i povećati broj međunarodnih letova.


Europska unija trebala bi pak proaktivno surađivati s Kinom i odbaciti pozive na povlačenje iz azijskog diva, poručuje udruga.


Autori izvješća utvrdili su da rekordan broj tvrtki nastoji preusmjeriti trenutna ili planirana ulaganja na druga tržišta.


Osim COVID-a, europska udruga izdvojila je i zaustavljanje reforme državnih poduzeća, egzodus europskih državljana iz Kine, uz ograničenje putovanja kineskih radnika u inozemstvo, i intenzivniju politizaciju poslovanja.


Kina spada među malobrojne zemlje koje od putnika još uvijek zahtijevaju karantenu po dolasku, a Komora se po Wuttkeu i dalje nada da bi ograničenja mogla biti ublažena nakon kongresa vladajuće Komunističke partije, koji počinje 16. listopada.


Premijer Li Keqiang trebao bi se povući s dužnosti u ožujku iduće godine, a njegova je glavna zadaća na dužnosti čelnika vlade upravo upravljanje gospodarstvom.


Potpredsjednik vlade Liu He trebao bi u mirovinu i bit će ga teško zamijeniti, kaže Wuttke, budući da se uvijek zalagao za reforme.


- Moramo vidjeti kakva će biti postava koja će donositi gospodarske odluke, to bi nam moglo dati neke naznake u kojem će smjeru zemlja ići, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!