Europska središnja banka podignula kamatne stope prvi put u 11 godina

21.07.2022.

16:38

Autor: HRT/Hina/V.G.

Christine Legarde

Christine Legarde

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Europska središnja banka (ECB) podignula je u četvrtak kamatne stope u eurozoni više nego što je bila najavila zbog visoke inflacije i novog programa kupnje obveznica koji bi trebao ublažiti razlike u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.


U lipnju središnja monetarna institucija eurozone najavila je da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda te da bi ih mogla ponovno podići u rujnu, možda još i više.

Na sjednici u četvrtak ECB je odlučio podići kamatne stope za pola postotnog boda. Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0,5 posto, kamatne stope na prekonoćne pozajmice bankama na 0,75 posto, a kamatne stope na depozite na nula posto.

- Upravno vijeće odlučilo je da je primjereno napraviti krupniji prvi korak u tempu normalizacije (monetarne) politike nego što je najavljeno na prethodnoj sjednici. Odluka se temelji na ažuriranoj procjeni upravnog vijeća o inflatornim rizicima, stoji u priopćenju.

"Nepoželjno" visoka inflacija


Više kamatne stope trebale bi osigurati spuštanje inflacije na ciljanih dva posto "kontrolom inflatornih očekivanja" i "prilagodbom" potražnje, dodaje se.

Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8,6 posto i dosegnula najvišu razinu otkad je Europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996., potaknuta snažnim rastom cijena energije i hrane. ECB cilja na stopu inflacije od dva posto u srednjoročnoj perspektivi.

Kada se isključe cijene energije i svježe hrane, iznosila je 4,6 posto.

Inflacija će "neko vrijeme" ostati "nepoželjno" visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, naglašavaju u ECB-u.

No troškovi energije trebali bi se stabilizirati, pod uvjetom da ne iskrsnu novi poremećaji, a problemi u nabavi stišati, što bi trebalo vratiti inflaciju na ciljanu razinu, uz potporu kontinuirane normalizacije monetarne politike, smatraju u ECB-u.


video thumb

Ključna opskrba energentima

Rat u Ukrajini i dalje je izvor znatnog rizika za gospodarski rast u eurozoni, posebno u scenariju koji predviđa poremećaj u opskrbi energentima iz Rusije i racioniranje potrošnje kućanstava i kompanija, ističu u ECB-u.

Rat bi mogao dodatno narušiti i očekivanja i pogoršati probleme u nabavi te zadržati troškove energije i hrane na višoj razini nego što se očekivalo, upozoravaju. Među rizicima izdvaja se i izrazitije slabljenje aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

Inflacija bi mogla biti i viša nego što se očekuje, posebno u kratkoročnoj perspektivi, upozoravaju. Ističu se srednjoročni rizici trajnog pogoršanja proizvodnih kapaciteta u gospodarstvu, tvrdokorno visokih cijena hrane i energije i neočekivano visokog rasta plaća.

Pritisak na cijene ublažila bi pak slabija potražnja u srednjoročnoj perspektivi, dodaju.

"Neopravdana tržišna dinamika"

Dodatni je razlog za podizanje kamatnih stopa novi program kupnje obveznica koji je banka osmislila kako bi smanjila razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone.

Razlika se snažno povećala nakon što je banka u lipnju najavila podizanje kamatnih stopa.

ECB je zato odlučio kupovati obveznice država čiji su se uvjeti financiranja pogoršali "nesrazmjerno konkretnim osnovnim pokazateljima", stoji u priopćenju, kako bi ublažila "neopravdanu i kaotičnu tržišnu dinamiku".

Iznos kupnji ovisit će o "ozbiljnosti rizika", a kriteriji će uključivati poštivanje proračunskih propisa EU-a i preporuka Europske komisije o smanjenju prekomjernog proračunskog deficita i duga.

ECB će voditi računa i o fiskalnoj održivosti i ublažavnju eventualnih makroekonomskih neravnoteža i o poštivanju uvjeta za potporu iz europskog fonda za oporavak od koronakrize.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!