Europske burze nestabilne na početku tjedna

26.09.2022.

10:08

Autor: T.V./HRT/Hina

Europske burze

Europske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi porasli, no trguje se nesigurno jer središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, pri čemu se rast svjetskog gospodarstva usporava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u blagom plusu, nakon što je na samom početku trgovanja oslabio 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,64 posto, na 7.064 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 12.319 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.809 bodova.

Indeksi su trenutno u plusu, što se uglavnom zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trguje se vrlo nesigurno.

Jutros su najviše pale cijene dionica u rudarskom sektoru, u prosjeku 2,1 posto, a prati ga naftni sektor s padom od 1,1 posto.

Posljedica je to pada cijena nafte i metala jer se očekuje da će zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva i moguće recesije oslabiti potražnja za tim sirovinama.

U fokusu ulagača je i britanska funta koja je pod snažnim pritiskom od petka, kada je pala 3,6 posto prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.

U petak je, naime, nova vlada najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine.

No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.

Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo 5 posto, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9 posto, na 1,0540 dolara.

Kako bilo, u samo dva dana funta je pala oko 7 posto.

Funta je pod snažnim pritiskom. Investitori traže odgovor britanske središnje banke. Kažu da novi ekonomski plan nije održiv, kaže Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!