Europske burze prate pad Wall Streeta

19.01.2023.

10:03

Autor: M.M./Hina/HRT

Europske burze prate pad Wall Streeta

Europske burze prate pad Wall Streeta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata, premda gospodarstvu prijeti recesija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,50 posto, na 7.790 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 15.115 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 7.053 boda.

Tako prate američke burzovne indekse. Jučer je Dow Jones pao 1,8 posto, S&P 500 oko 1,6, a Nasdaq indeks 1,2 posto.

Posljedica je to podataka koji ukazuju na slabljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pali su u prosincu više nego što se očekivalo, a oštro je pala i tvornička proizvodnja.

Sve je to oživjelo strahovanja od recesije, dok su se prethodnih dana ulagači nadali 'mekanom prizemljenju' gospodarstva.

Čini se da ulagači konačno shvaćaju da suzbijanje inflacije nije besplatno, da će Fedovo zaoštravanje monetarne politike imati svoje ekonomske troškove. Čini se da su ulagači previše računali na 'mekano prizemljenje', kaže Michael Reynolds, strateg u tvrtki Glenmede.

U prva dva tjedna ove godine cijene su dionica znatno porasle jer su inflacijski pritisci u SAD-u ponešto popustili, što je otvorilo prostor Fedu za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

No, nakon višednevnog rasta, jučer su burzovni indeksi pali po najvećoj stopi u posljednjih mjesec dana.

Novi gospodarski pokazatelji poslužili su nekim ulagačima za povlačenje zarade s tržišta, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Ulagače su pokolebale i izjave dvaju čelnika američke središnje banke, Jamesa Bullarda i Lorette Mester, da će trebati povećati ključne kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

To bi bila viša razina nego što se na tržištu očekuje, s obzirom da se na tržištu novca procjenjuje da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja cijene novca, mogla dosegnuti 4,88 posto.

A na azijskim se burzama jutros trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao oko 1,4 posto, a pale su, oko 0,2 posto, i cijene dionica u Hong Kongu. U Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 0,6 posto.

Nakon snažnog rasta u prva dva tjedna nove godine, posljednjih dana na tržištima vlada oprez jer je splasnula euforija u vezi popuštanja restriktivnih covid mjera u Kini, što bi trebalo ubrzati rast gospodarstva, i slabljenja inflacije u zapadnim gospodarstvima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!