Europski burzovni indeksi na najvišim razinama u zadnja dva tjedna

27.06.2022.

10:14

Autor: HRT/Hina

Europske burze

Europske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na europskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su ojačali, nastavivši s pozitivnim trendom nakon snažnog prošlotjednog oporavka te su sada na najvišim razinama u zadnja dva tjedna.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,7 posto, nastavivši uspon nakon što je u petak skočio za 2,6 posto, ostvarivši najbolju dnevnu izvedbu u više od tri mjeseca.

Svi sektorski dionički indeksi bili na dobitku, a najviše proizvođača sirovina, za 2,9 posto, koji se oporavlja nakon nedavnih oštrih gubitaka uslijed straha od globalne recesije.

Istodobno, frankfurtski DAX bio je u plusu 1,05 posto, na 13.256 bodova, pariški CAC za 0,61 posto, na 6.110 bodova, a londonski Ftse indeks za 0,52 posto, na 7.245 bodova.

Iako trenutno vlada pozitivno ozračje na europskim burzama, investitori i dalje procjenjuju koliki rizik za gospodarstvo predstavljaju visoka inflacija i gospodarsko usporavanje zbog zaoštravanja monetarne politike.

Središnje banke diljem svijeta, naime, već su poduzele korake na suzbijanju inflacije, koju potiču rastuće cijene hrane i energije ponajviše zbog rata u Ukrajini. Izgledi za još agresivnijim dizanjem kamatnih stopa i dalje plaše investitore, zbog mogućeg izbijanja recesije.

Za nove smjernice investitori će pratiti nove vijesti sa sastanka na vrhu skupine G7 - SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Japana, na kojem se raspravlja o situaciju u Ukrajini i globalnom gospodarstvu.

I na azijskim burzama jutros su indeksi nastavili rasti, pri čemu je tokijski Nikkei ostvario dobitak od 1,43 posto, na 26.871 bod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!