Europski novac dao im vjetar u leđa

17.08.2019.

18:10

Autor: Sanja Najvirt/HRT

default error photo
Zrelo meso ovih kapitalaca idealno je za slavonske suhomesnate delicije. A da bi ih mogli nuditi gostima, treba im kušaonica. Gradit će je europskim novcem.
Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dodatnih 95 milijuna kuna za sve poljoprivrednike koji na obiteljskom imanju žele ulagati u gotove proizvode i seoski turizam. Riječ je o nepovratnoj potpori iz programa Ruralnog razvoja koja se odnosi na nepoljoprivredne djelatnosti na OPG-u. Iz izdašnog europskog ruralnog fonda može se dobiti 50.000 tisuća eura, a zanimanje je, osobito mladih poljoprivrednika, golemo.

Pravi je primjer obitelj Pilaš, u čijem je prasilištu ovih dana živo. Boksovi su puni praščića, a kolovoške žege nimalo im ne smetaju. Napreduju dobro, jer hrana je s domaćih polja - kukuruz, soja, žitarice. Na godinu proizvedu više od 300 tovljenika i odojaka. Prosječna cijena - 13 kuna za kilogram. Nisu je mijenjali punih sedam godina, samo da uspiju sve prodati.

Zrelo meso ovih kapitalaca idealno je za slavonske suhomesnate delicije. A da bi ih mogli nuditi gostima, treba im kušaonica. Gradit će je europskim novcem.

- Prošli smo na mjeri za dodatne poljoprivredne djelatnosti na gospodarstvu. Riječ je o 50.000 eura nepovratnih sredstava - kaže Branko Pilaš.

Dovoljan je to novac za ulaganje u kušaonicu koju će voditi supruga Kristina. No uvjet je bila - dodatna naobrazba. I to 300-tinjak školskih sati.

- Suprug me prijavio na edukaciju za voditelja ruralnog turizma, to sam prošle godine pohađala i položila - zadovoljna je Kristina Pilaš.

Iako su u ovom selu posljednji svinjogojci, nisu obeshrabreni. Prošli su i na mjeri za mlade poljoprivrednike pa im je europski novac dao prijeko potreban vjetar u leđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!