18:53 / 25.01.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

Europski projekti propadaju zbog rasta cijena građevinskih radova

-

-

Foto: - / -

Primjerice, Nacionalni park Krka odustao je od velike rekonstrukcije glavnog ulaza na Lozovcu jer su ponude za izvođenje radova premašile očekivane troškove i više od 60 posto.
Rast cijena građevinskih radova postaje zapreka za realizaciju projekata koji se financiraju iz europskih izvora. Primjerice, Nacionalni park Krka odustao je od velike rekonstrukcije glavnog ulaza na Lozovcu jer su ponude za izvođenje radova premašile očekivane troškove i više od 60 posto. Novac koji su do sada dobili za pripremu projekta morat će vratiti.

- Najniža ponuda koja je pristigla na javnom natječaju je bila čak 54 milijuna kuna veća od procijenjene vrijednosti. Procijenjena vrijednost je bila oko 84 milijuna kuna, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

U Gradu Šibeniku pak nemalo su se iznenadili kada su vidjeli da je ponuđena cijena radova za budući Hrvatski centar koralja na otoku Zlarinu dvostruko viša od procijenjene! Zbog toga ponavljaju natječaj. Problema su imali i s drugim projektima.

- Preko 70% je bilo postupaka javne nabave, gdje je najniža cijena premašivala procijenjenu vrijednost, tvrdi pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Drastično poskupljenje posljedica je toga što, kažu upućeni, građevinski sektor ima više posla nego kapaciteta.

- Tako da su naši građevinari došli u situaciju da mogu dizati cijene svojih usluga odnosno raditi na nekakav isplativ način, što nije bio slučaj prije, za vrijeme krize, kada su išli s puno nižim cijenama jer su cijenili da im je bolje raditi s minusom nego ne raditi uopće, objašnjava Katarina Sikavica, direktorica Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK.

Rast cijena građevinskih radova izazov je i za mnoge druge europske projekte u Hrvatskoj.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a priopćili su da "iz podataka koji su im dostupni mogu zaključiti da se radi o značajnom broju nabava (primarno za izvođenje radova) na koji pristižu ponude iznad procijenjene vrijednosti". "I sam postotak povećanja je iznimno teško odrediti jer isti varira od minimalnog povećanja od nekoliko posto pa do ekstremnih koja idu do 70%", navodi se također u priopćenju.

Grad Šibenik od svog projekta ne odustaje! Nada se nižoj cijeni na novome natječaju. U suprotnom - razliku će financirati iz proračuna ili izmijeniti projekt. Pad cijena teško je očekivati u sektoru zatrpanom narudžbama, koji vapi za radnom snagom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!