Europski ulagači oprezni, analiziraju zapisnik Feda

09:46 / 26.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Burza - ilustracija

Burza - ilustracija

Foto: Billion Photos / Shutterstock

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, dok ulagači analiziraju zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke na kojoj su zbog visoke inflacije znatno povećane kamatne stope.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,02 posto, na 7.522 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,41 posto, na 14.064 boda, a pariški CAC 0,36 posto, na 6.321 bod.

I na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,2 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,5 posto.

Na samom početku trgovanja MSCI indeks bio je u plusu jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

No, ubrzo je taj indeks promijenio smjer jer nema baš previše razloga za kupnju dionica, dok se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a središnje banke istodobno zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Jutros su monetarne vlasti Južne Koreje ponovno, drugi mjesec zaredom, povećale ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, na 1,75 posto, što se i očekivalo.

A jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su čelnici američke središnje banke spremni za daljnje povećanje cijene novca.

Zapisnik je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi i na sjednicama u lipnju i srpnju bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

Jednoglasnost je dobra, to znači da nema nesigurnosti oko toga što treba dalje učiniti u kraćem razdoblju. A do rujna će Fed imati dovoljno gospodarskih pokazatelja da procijeni što je potrebno dalje poduzeti, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji.

Ulagači se ipak nadaju da će Fed suzbiti inflaciju, i to uz 'mekano prizemljenje' gospodarstva, a ne recesiju.

Stoga će idućih dana u fokusu biti makroekonomski pokazatelji. U četvrtak će biti objavljeni revidirani podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju, a analitičari očekuju manji pad od 1,4 posto na anualiziranoj razini, koliko je pokazala prva procjena.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji, koje će pokazati koliko je snažna potrošnja, ali i to je li u ožujku inflacija dosegnula svoj vrhunac, kao što neki drugi pokazatelji sugeriraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!