Eurostat: Rast proizvođačkih cijena u europskoj industriji ubrzao u srpnju

02.09.2022.

15:12

Autor: M.M./HRT/Hina

Rast proizvođačkih cijena u europskoj industriji ubrzao u srpnju

Rast proizvođačkih cijena u europskoj industriji ubrzao u srpnju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone porasle su u srpnju najsnažnije od početka proljeća, potaknute skokom u energetskom sektoru, pokazalo je u petak objavljeno izvješće Eurostata.

Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u srpnju za 3,7 posto u odnosu na lipanj kada su uvećane za revidiranih 1,5 posto, pokazali su izračuni Eurostata.

U eurozoni poskočile su četiri posto, gotovo četverostruko snažnije nego u lipnju, prema revidiranim podacima.

Srpanjske stope rasta najviše su od ožujka, pokazuju Eurostatovi podaci.

Daleko su najviše porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za devet posto u eurozoni i za 8,2 posto u EU u odnosu na lipanj.

Slijede cijene netrajnih potrošačkih dobara koje su u EU uvećane 1,1 posto, a u eurozoni 1,2 posto.

Kad se isključi energetski sektor, cijene su i u EU i u eurozoni porasle 0,6 posto u odnosu na lipanj.

Irska i dalje na čelu

Najizraženiji rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježila je u srpnju Irska, za 26,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Slijede Mađarska s rastom cijena za 9,4 posto i Bugarska gdje u porasle osam posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju porasle za 1,8 posto u odnosu lipanj kada su bile uvećane za 0,8 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Niže nego u lipnju bile su samo proizvođačke cijene u portugalskoj, švedskoj, luksemburškoj, litvanskoj, grčkoj i belgijskoj industriji.

Najviše su pale u Portugalu, za 1,5 posto u odnosu na lipanj.

Skok od početka godine

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni od početka godine rastu snažnije od 30 posto, a u srpnju poskočile su 37,8 posto u EU i 37,9 posto u eurozoni, najsnažnije od siječnja.

U lipnju uvećane su 36,3 posto u EU i 36 posto u eurozoni.

Snažno su porasle i cijene intermedijarnih dobara, za 21,7 posto u EU i za 21,6 posto u eurozoni.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u EU bile su više za 15,7 posto u usporedbi s prošlogodišnjim srpnjem, a u eurozoni za 15,1 posto.

Hrvatska uz Cipar

Sve su zemlje EU-a u srpnju bilježile dvoznamenkaste stope rasta proizvođačkih cijena u industriji u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz izuzetak Malte gdje su porasle 8,2 posto.

Daleko su najviše porasle u Rumunjskoj, za 67,4 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Slijede Bugarska i Danska sa skokom cijena za 55,9 odnosno za 55,1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju bile više za 31,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U lipnju porasle su na godišnjoj razini za 30,9 posto.

Gotovo istu stopu rasta bilježio je u srpnju Cipar od 31,4 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!