07:36 / 17.07.2018.

Autor: Hina/D.M.

Eurostat: Robni izvoz EU-a i uvoz smanjeni u svibnju, pao i trgovinski višak

-

-

Foto: - / -

Robni izvoz i uvoz na razini Europske unije u svibnju ove godine smanjeni su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a smanjen je i višak u robnoj razmjeni sa svijetom, pokazale su prve procjene Eurostata.
EU je u svibnju, prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata, izvezao robe u vrijednosti 160,9 milijardi eura, što je za 2,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost uvoza iznosila je 160,7 milijardi eura i bila je manja za 1,4 posto na godišnjoj razini, pokazale su u ponedjeljak prve procjene statističkog ureda EU-a. To znači da je EU u svibnju zabilježio višak u bilanci robne razmjene sa svijetom od 200 milijuna eura, u usporedbi s 2,3 milijarde viška u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost robne razmjene unutar 28-članog EU-a u svibnju je dosegnula 294,7 milijardi eura i bila je za 1,6 posto veća u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. U prvih pet ovogodišnjih mjeseci, prema istom razdoblju godine ranije, robni izvoz EU-a uvećan je 1,5 posto, na 786,6 milijardi eura. U sličnom postotnom plusu bio je i uvoz, ojačavši za 1,6 posto u promatranom razdoblju, na 795,7 milijardi eura.
Time je bilanca iskazala manjak u robnoj razmjeni EU-a sa svijetom od 9,1 milijarde eura, nasuprot manjku od 8,1 milijarde eura u istom razdbolju godine ranije. Vrijednost robne razmjene unutar EU-a u petomjesečnom je razdoblju prema istom razdoblju 2017. godine uvećana za 4,6 posto, na 1.457,3 milijarde eura, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Izvoz iz eurozone skliznuo; višak u bilanci smanjen
Robni izvoz iz 19-člane eurozone u svibnju je skliznuo za 0,8 posto na godišnjoj razini, na 189,6 milijardi eura, pokazuju izračuni Eurostata.
U sličnom je postotku porastao pak uvoz roba u eurozonu, odnosno za 0,7 posto, na 173,1 milijardu eura. Time je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom u svibnju iskazala višak od 16,5 milijardi eura, što je smanjenje za 2,8 milijardi eura u usporedbi s godinom raniije. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je za 0,5 posto, na 162,3 milijarde eura. U prvih pet ovogodišnjih mjeseci eurozona je izvezla robu ukupne vrijednosti 927,6 milijardi eura ili 2,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.
U istom je postotku porasla i vrijednost robnog uvoza eurozone u promatranom razdoblju, dosegnuvši 847,6 milijardi eura. Iz toga proizlazi višak u bilanci u iznosu 80 milijardi eura, viši za dvije milijarde eura nego u prvih pet mjeseci prošle godine. Vrijednost robne razmjene unutar eurozone porasla je u promatranom razdoblju za 4,8 posto, na 808 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!