14:03 / 27.08.2019.

Autor: M.Š./Hina

Eurski trezorci po prvi put izdani uz negativnu kamatnu stopu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ususret dospijeću 199 milijuna kuna i 50 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 200 milijuna kuna i 40 milijuna eura.
Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, manje od planiranog, pri čemu je eursko izdanje po prvi put plasiralo uz negativnu kamatnu stopu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Ususret dospijeću 199 milijuna kuna i 50 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 200 milijuna kuna i 40 milijuna eura.

Financijske institucije podastrle su ponude u ukupnoj vrijednosti od 81 milijun kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 81 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,07 posto, što je za 0,01 postotni bod manje nego na prošlotjednoj aukciji.

Financijske institucije podastrle su i 50 milijuna eura vrijedne ponude za izdanje eurskih trezoraca, a Ministarstvo ih je prihvatilo 32 milijuna eura.

Eurski trezorci su izdani na rok od godine dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što znači da će sad po prvi put financijske institucije ustvari plaćati Ministarstvu da drže svoj novac u tom vrijednosnom papiru.

- Danas smo prvi put izdali trezorske zapise uz valutnu klauzulu, na godinu dana, s negativnom kamatnom stopom od 0,05 posto. To je prvi put i mislim da je to dobra informacija za sve, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima pred Banskim Dvorima.

Uz dospijeće 199 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 118 milijuna, na 17,84 milijarde kuna.

Eurski saldo duga po trezorcima, pak, smanjuje se za 18 milijuna, na 100,6 milijuna eura.

Sljedeća aukcija održat će se 22. listopada putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!