14:37 / 13.02.2019.

Autor: D.M./Hina

Evo što Hrvatskoj preporučuju iz MMF-a

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Izvršni direktori MMF-a pozdravili su nastavak oporavka Hrvatske. Nužnim smatraju poboljšanje poslovnog okruženja i stečajnog zakonodavstva.
Izvršni direktori MMF konstatirali su da je Hrvatska u 2018. ostvarila gospodarski rast četvrtu godinu zaredom i nastavila s fiskalnom konsolidacijom, iako sporijim tempom. Upozoravaju i na potrebu poboljšanja poslovnog okružja i racionalizaciju sektora državnih poduzeća, kao i stečajnog zakonodavstva. Stoji to u priopćenju iz MMF-a poslanom nakon održanih konzultacija s Hrvatskom. 

MMF, nakon rasta u prošloj godini za 2,7%, procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rasti za 2,6%. Predviđa i da će se saldo tekućeg računa platne bilance smanjiti, ali će se i dalje ostvarivati višak, dok bi se inozemna zaduženost trebala nastaviti smanjivati. Saldo tekućih transakcija platne bilance u 2019. trebao bi biti u plusu od 2,1% BDP-a, nakon lanjskih 2,9%, dok bi ukupni vanjski dug krajem godine mogao pasti na 71,9%, s lanjskih 75,4% BDP-a. MMF procjenjuje da bi u 2018. suficit proračuna opće države mogao iznositi 0,4 % BDP-a, a za 2019. prognoziraju uravnoteženi proračun.

Rashode preusmjeriti prema javnim ulaganjima

Direktori MMF-a pozdravili su posvećenost hrvatskih vlasti fiskalnoj disciplini i naglasili važnost ostvarenja fiskalne konsolidacije. U tom smislu ohrabruju hrvatske vlasti da prošire poreznu osnovicu i poduzmu mjere za smanjenje neslužbenog gospodarstva. Preporučili su hrvatskim vlastima da u cilju poboljšanja izgleda za rast - rashode preusmjere prema javnim ulaganjima.

Smanjenje visokih izdataka za zaposlene u javnom sektoru 

Direktori MMF-a su pozvali na ambicioznije restrukturiranje javne uprave, među ostalim i smanjenjem visokih izdataka za zaposlene u javnom sektoru i fragmentacije na regionalnim i lokalnim razinama države. Naglašavaju nužnost daljnjih reformi radi uklanjanja dospjelih neplaćenih obveza zdravstvenog sektora i osiguranja dugoročne održivosti mirovinskog sustava.

Pripremiti se za euro i spriječiti prekomjerno zaduživanje stanovništva

Budući da bi uskoro trebale započeti preliminarne rasprave u vezi s ulaskom u tečajni mehanizam ERM II, u MMF-u naglašavaju potrebu provedbe opsežnih reformi radi ostvarenja maksimalne koristi od predviđenog uvođenja eura, ali i  radi zaštite od eventualnih negativnih šokova. Hvale HNB zbog konzervativnih bonitetnih politika te potiču hrvatske vlasti na dodatne mjere za sprečavanje prekomjernog zaduživanja stanovništva.

Urediti stečajno zakonodavstvo i prodati neiskorištenu državnu imovinu

Izvršni direktori MMF-a potiču daljnje poboljšanje stečajnog zakonodavstva i predlažu da se  sveobuhvatno preispitivanje - kako bi se osiguralo da stečajni okvir bude usklađen s najboljom međunarodnom praksom. Naglašavaju potrebu daljnjeg smanjenja administrativnog i poreznog opterećenja. Savjetuju i racionalizaciju sektora poduzeća u državnom vlasništvu i prodaju neiskorištene državne imovine. Naglašavaju važnost uravnoteženog pristupa povećanju fleksibilnosti tržišta rada kao zaštite od stvaranja dvojnog tržišta rada, koje bi dodatno potaknulo iseljavanje mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!