Evo zašto je poželjno kupovati na tržnicama

29.10.2022.

20:10

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Dan hrvatskih tržnica

Dan hrvatskih tržnica

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Sedamdeset i jedan kilogram hrane godišnje u prosjeku - svatko od nas baci u smeće. U prvom redu zato što je previše kupimo i skuhamo, a rjeđe zbog toga što namirnicama istekne rok trajanja. Kako to izbjeći, ali i kako što kvalitetnije i zdravije jesti, po mogućnosti domaće, moglo se naučiti na Danu hrvatskih tržnica. 

Predsjednik Udruge hrvatske tržnice Niko Pervan objašnjava zašto bismo hranu trebali češće kupovati na tržnicama.

- Zato što je to hrana s najmanje CO2 otiska, ona je praktički jučer bila u zemlji, a danas je na vašem stolu. Nema velikih transportnih lanaca u plasiranju takve hrane na tržište, nema tretiranja kojekakvim plinovima i zamrzavanja. Ta je hrana zdravija, a i kupovanje na tržnici navodi ljude da kupuju odgovornije, u manjim količinama što na koncu dovodi i do manjeg bacanja hrane, ističe Pervan.

Tržnice su u vrijeme lockdowna prije dvije godine nahranile jako puno Zagrepčana. Pa ipak, trend kupovanja na njima opada.

- Nama promet općenito pada što je razumljivo s obzirom na silnu količinu trgovačkih centara i njihovo radno vrijeme. Tržnice se vrlo rano otvaraju i rano zatvaraju, što ljudima koji rade do 16 ili 17 sati nikako ne odgovara. S druge strane, imamo i veliki generacijski jaz jer tržnice više posjećuju stariji ljudi, ali i mlađi ljudi koji imaju dobru platežnu moć i koji žele jesti zdravo i svježe. Tržnice su opstale u teškim vremenima, posebno u doba pandemije kada smo se vrlo fleksibilno prilagođavali strogim epidemiološkim propisima. Ali nadam se i vjerujem da tržnice imaju svijetlu perspektivu, poručuje Pervan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!