Otvoren EXPO u Dubaiju - predstavljaju se 192 države

02.10.2021.

23:03

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

EXPO

EXPO

Foto: HTV / HRT

Svijet obilaze spektakularni prizori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa Svjetske izložbe EXPO 2020. koja je otvorena u Dubaiju. Prvi se put održava na Bliskom istoku, a pod geslom "Spajanje umova, kreiranje budućnosti". Na izložbi se predstavljaju čak 192 zemlje, među kojima i Hrvatska - čiji paviljon nosi naziv "Hrvatska nadahnjuje velike umove". Očekuje se da će EXPO posjetiti 25 milijuna ljudi.

U dvosatnom programu otvorenja EXPO-a sudjelovalo je više od tisuću izvođača iz cijelog svijeta, a raskošnu je ceremoniju upotpunio planetarno popularan talijanski umjetnik - Andrea Bocelli.

- Cijeli je svijet okupljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Svi zajedno svjedočimo novom početku. Neka nam Bog donese uspjeh!, poručio je prijestolonasljednik Dubaija Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.

Najpoznatiji svjetski sajam poduzetništva simbolizira važnost povezivanja ljudi, globalne suradnje i održive budućnosti. Cilj je izložbe inspirirati ljude pokazujući najbolje svjetske inovacije te dokazati da se čovječanstvo može nositi s izazovima poput klimatskih promjena, sukoba i gospodarskog rasta. Kineski paviljon, jedan je od najvećih na sajmu, nazvan je "Svjetlo Kine" i privukao je najviše pozornosti. Turisti iz cijelog svijeta zadivljeni su glamurom tradicionalne kineske kulture i moderne tehnologije.

Dubai se nada da će na EXPO tijekom 6 mjeseci, koliko izložba traje, privući 25 milijuna posjetitelja. 

Na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici predstavlja se i Hrvatska. Izložbeni dio našeg paviljona uključuje virtualno putovanje po cijeloj Hrvatskoj te predstavljanje njezinih prirodnih ljepota i turističkih atrakcija. Naša zemlja predstavlja i svoje genijalne umove, poput Tesle, Boškovića, Penkale, a tu je i poznata Rimčeva "Nevera".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!